Webinarium: Życie w społeczeństwie strachu? Jak radzić sobie z mową nienawiści i fake newsami online?

W dzisiejszych czasach jest wiele strachu w nas samych i dookoła nas. W czym on się przejawia? Czujemy się bezsilni / bezsilne, tracimy kontrolę nad wieloma rzeczami, a może i nad własnym życiem. Nie wiemy jak to będzie, gdy znów będzie „normalnie”, kiedy to wreszcie będzie, w jaki sposób i kiedy odbędą się matury, czy wystarczy nam pieniędzy, jak będziemy (się) uczyć, jak już wrócimy do szkoły, jak będziemy pracować?

Kiedy ludzie się boją o siebie, o innych i o swoją przyszłość, bo pandemia pokrzyżowała wszystkie plany, do głosu przychodzą różne myśli. Kto za to wszystko odpowiada – konkretny naród? Grupa społeczna? Może ci, którzy powrócili z zagranicy? A może jeszcze ktoś inny? Dlaczego jedni każą nosić maski, a inni nie? Czy faktycznie wirus tak długo utrzymuje się na plastikowych i metalowych powierzchniach?

Odpowiedzi na te i nie tylko te pytania szukamy dziś w internecie, w którym spędzamy dziś bardzo dużo czasu.

Strach niestety sprzyja szerzeniu teorii spiskowych, fałszywych informacji i nienawiści. Sprzyja także ich konsumowaniu i powielaniu. Strach łatwo zamienia się w działanie.

Podczas webinarium porozmawiamy o tym, jak mowa nienawiści, fake newsy i teorie spiskowe funkcjonują w dzisiejszych czasach w internecie oraz jaką pełnią funkcję. Porozmawiamy o tym, jak sobie z tymi zjawiskami radzić oraz jaka jest nasza rola, jako młodych ludzi, aktywistów / aktywistek i nauczycieli / nauczycielek w ich przeciwdziałaniu.

Webinarium poprowadzi Dariusz Grzemny – wiceprezes Stowarzyszenia dla Dzieci i Młodzieży SZANSA w Głogowie, odpowiedzialny za działania młodzieżowe związane z edukacją antydyskryminacyjną oraz edukacją o prawach człowieka; członek zespołu trenerów w Departamencie ds. Młodzieży Rady Europy. Od wielu lat prowadzi szkolenia krajowe i międzynarodowe dotyczące polityki młodzieżowej, edukacji obywatelskiej i edukacji o prawach człowieka. Jest autorem wielu materiałów edukacyjnych dotyczących edukacji o prawach człowieka oraz przeciwdziałania mowie nienawiści.

Aby wziąć udział w webinarium, należy się zarejestrować, wypełniając formularz: https://amnestyinternational.clickmeeting.pl/webinar_mowa_nienawisci_online/register

Na zgłoszenia czekamy do 29 kwietnia! Po rejestracji na wydarzenie otrzymasz bezpośredni link do webinarium na swoją skrzynkę mailową.

KIEDY: 30 kwietnia 2020 o godz. 18:30

GDZIE: tam, gdzie sięga internet

DLA KOGO: Zapraszamy młodych ludzi, nauczycieli i nauczycielki, edukatorów i edukatorki, działaczy i działaczki społeczne oraz wszystkie zainteresowane osoby, które chcą wspólnie pomyśleć, jak przeciwdziałać przemocy w tych nowych warunkach.

Webinarium finansowane ze środków Fundacji Stefana Batorego, w ramach projektu „Aktywizm i edukacja – rozwój i wzmocnienie środowisk działających na rzecz praw człowieka”