Węgry: nowe drakońskie prawo wymierzone przeciwko organizacjom pozarządowym

"To gorzka ironia, że w Światowym Dniu Uchodźcy węgierski parlament zagłosował za wprowadzeniem ustawy skierowanej przeciwko organizacjom i osobom, które wspierają ludzi ubiegających się o azyl, uchodźców i migrantów".

Po uchwaleniu na Węgrzech pakietu ustaw, w tym jednej kryminalizującej legalną pracę aktywistów i organizacji pozarządowych związaną z migracjami, dyrektorka Amnesty International ds. Europy, Gauri van Gulik powiedziała:

To gorzka ironia, że w Światowym Dniu Uchodźcy węgierski parlament zagłosował za wprowadzeniem ustawy skierowanej przeciwko organizacjom i osobom, które wspierają ludzi ubiegających się o azyl, uchodźców i migrantów.

„Kryminalizacja niezbędnych i legalnych działań na rzecz praw człowieka jest bezczelnym atakiem na ludzi szukających bezpiecznej przystani przed prześladowaniem i tych, którzy wykonują godną podziwu pracę, aby im pomóc. To kolejne działanie w celu stłumienia społeczeństwa obywatelskiego i będziemy mu stawiać opór każdym kroku.

Opowiemy się przeciwko rosnącej fali instytucjonalnej nietolerancji wobec uchodźców, osób ubiegających się o azyl i migrantów oraz próbom stygmatyzowania i zastraszania węgierskich organizacji społeczeństwa obywatelskiego.

Niezachwiane działania organizacji, które bronią praw na Węgrzech, są ważniejsze niż kiedykolwiek, a my jesteśmy zobowiązani do wspierania ich”.

Amnesty International opublikowała dziś dokument Węgry: Nowe ustawy, które naruszają prawa człowieka, zagrażają społeczeństwu obywatelskiemu i podważają rządy prawa, powinny zostać odłożone na półkę.

Ustawa przyjęta dziś przez parlament przytłaczającą większością głosów, kryminalizuje szereg zgodnych z prawem działań na rzecz osób ubiegających się o azyl, uchodźców i migrantów, chronionych zarówno przez międzynarodowe prawo praw człowieka, jak i przez prawo UE. tym, którzy padną ofiarą prawa, może grozić nawet 1 rok więzienia. Przyjęto także osobną ustawę, która proponuje „siódmą poprawkę” Konstytucji. Podważa ona prawa człowieka i rządy prawa na Węgrzech, ponieważ zakazuje przesiedleń cudzoziemców, ogranicza możliwość pokojowego protestowania, podważa niezależność sądownictwa, kryminalizuje bezdomność i wymaga od władz państwowych ochrony węgierskiej „kultury chrześcijańskiej”. Podsumowując, powyższe zmiany w prawie węgierskim stanowią poważne zagrożenie dla prawa do ubiegania się o azyl, swobody przemieszczania się, wolności zgromadzeń i wypowiedzi oraz prawa do wolności od dyskryminacji.

Zdjęcie w nagłówku: Akcja Amnesty przed budynkiem parlamentu w Budapeszcie, 4 czerwca 2018. Copyright: Amnesty International.
20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Uwolnijmy ludzi z piekła!

Powiązany temat

USA i Meksyk: władze muszą respektować prawo każdej osoby do ubiegania się o ochronę

Powiązany temat

W greckich obozach dla uchodźców kobiety są codziennie narażone na niebezpieczeństwa