Węgry: Podtrzymanie zarzutów terrorystycznych wobec Syryjczyka to cios wymierzony sprawiedliwości – Amnesty International

Po wydaniu przez węgierski Sąd Apelacyjny decyzji o utrzymaniu w mocy wyroku skazującego Syryjczyka Ahmeda H za „współudział w akcie terroru" podczas starć z policją na granicy serbsko-węgierskiej we wrześniu 2015 roku, Eda Seyhan, koordynatorka kampanii Amnesty International ds. antyterroryzmu, powiedziała:

„Po trzech latach za kratkami wyrok ten jest ciosem dla Ahmeda, jego żony i dwóch córek.”

„Absurdalne skazanie Ahmeda nie ma nic wspólnego z wymiarem sprawiedliwości, zamiast tego wpisuje się w politykę demonizowania przez węgierskie władze uchodźców, imigrantów i tych, którzy próbują ich chronić.”

„Werdykt ten rażąco nadużywa przepisy związane z terroryzmem i omija prawo – jest przykładem erozji rządów prawa i ochrony praw człowieka na Węgrzech.”

Dzisiaj sąd podtrzymał zarzut terroryzmu, ale zmniejszył karę więzienia z 7 lat do 5 lat. Ahmed będzie musiał pozostać w więzieniu na co najmniej dwie trzecie z 5 lat kary. Ponieważ był już 3 lata w więzieniu, będzie mógł zostać zwolniony na początku 2019 roku.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Litwa: Wypychanie, nielegalne pozbawianie wolności i nadużycia wobec uchodźców i migrantów

Powiązany temat