Węgry: uwolnienie Syryjczyka niesłusznie skazanego za terroryzm

Ahmed H., jest Syryjczykiem, który został niesprawiedliwe skazany na karę pozbawienia wolności za „współudział w akcie terroru”, do którego miało dojść w czasie starć z policją na granicy serbsko-węgierskiej w sierpniu 2015. Eda Seyhan, koordynatorka kampanii Amnesty International ds. antyterroryzmu, powiedziała:

Po spędzeniu ponad 3,5 roku za kratami, Ahmed w końcu może powrócić do swojej żony i dwóch córek. Jego zwolnienie to ogromna ulga dla rodziny, ale najważniejsze jest to, że Ahmed nigdy nie powinien był być ścigany, nie mówiąc już o skazaniu za to przestępstwo.

„Absurdalne oskarżenia przeciwko Ahmedowi są symboliczne dla ciągłego obarczania winą uchodźców i migrantów, oraz osób, które starają się ich bronić. Oskarżenie go nie miało nic wspólnego ze sprawiedliwością, ale za to było częścią drakońskiego rozprawiania się przez węgierski rząd z prawami człowieka”.

„Poprzez rażące nadużywanie przepisów związanych z terroryzmem i lekceważenie prawa w traktowaniu Ahmeda, węgierskie władze udowodniły, że nie zatrzymają się przed niczym by dalej demonizować uchodźców i migrantów”.

TŁO
W sierpniu 2015 roku, Ahmed wyjechał ze swojego domu na Cyprze by pomóc rodzicom oraz 6 krewnym w ucieczce z Syrii, by znaleźli bezpieczeństwo w Europie. Miesiąc później, po tym jak policja zamknęła przejście z Serbią, Ahmed znalazł się wśród setek uchodźców, którzy utknęli na węgierskiej granicy.

Gdy część z uchodźców próbowała przedostać się przez przejście, wybuchły zamieszki. Węgierska policja odpowiedziała użyciem gazu oraz armatek wodnych, raniąc dziesiątki osób. Niektórzy rzucali kamieniami, w tym Ahmed. Ale materiały wideo wyraźnie pokazują także, że zanim wybuchły zamieszki, Ahmed przemawiał przez megafon wzywając obie strony do zachowania spokoju.

Węgierski sąd za te czyny i w oparciu o wyjątkowo ogólnikowe przepisy prawa antyterrorystycznego uznał go winnym „współudziału w akcie terroru”. Wymierzono mu karę 10 lat pozbawienia wolności, następnie zmniejszając ją do 7 i ostatecznie do 5 lat z możliwością wcześniejszego zwolnienia.

Węgry: Podtrzymanie zarzutów terrorystycznych wobec Syryjczyka to cios wymierzony sprawiedliwości, wrzesień 2018>>
UE: Orwellowska legislacja antyterrorystyczna pozbawia praw pod przykrywką ich ochrony,

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Bohaterowie czy przemytnicy – kilka faktów o Proactiva Open Arms

Powiązany temat

Włochy/Malta/Hiszpania: 121 osób, w tym niemowlęta i dzieci, pozostawione na morzu w palącym upale, muszą mieć możliwość zejścia na ląd

Powiązany temat

Norwegia: Władze muszą zatrzymać deportację Taibeh i jej rodzeństwa do Afganistanu!