Wenezuela: Raport Amnesty International dotyczący przemocy wobec kobiet – Amnesty International

Wenezuela: Raport Amnesty International dotyczący przemocy wobec kobiet

-Przepisy wprowadzone w Wenezueli w 2007 roku, mające chronić kobiety przed przemocą mogą stanowić przykład dla całego regionu, ale staną się one użyteczne, dopiero gdy zostaną w pełni wdrożone- powiedziała Guadalupe Marengo, zastępca programu ds. Ameryk Amnesty International.
-Wdrożenie tych przepisów oznacza stworzenie większej ilości schronisk, wprowadzenie specjalnych sądów oraz szkolenia tych, którzy mają do czynienia z takimi przestępstwami.-
Raport Amnesty International opisuje rzeczywistą sytuację przemocy domowej wobec kobiet w Wenezueli. Tysiące kobiet w Wenezueli jest bitych, wyzywanych i gwałconych we własnych domach. Tylko w 2007 roku 4 484 kobiety zadzwoniły na specjalną linię utworzoną przez INAMUJER (National Institute of Womens Affair-s), by zgłosić naruszenia ich praw. Lokalne organizacje szacują, że tylko 1 na 9 kobiet dotkniętych przemocą zgłasza takie zdarzenie władzom.
Wiele kobiet, z którymi rozmawiali przedstawiciele Amnesty International w Wenezueli mówiło, że brak finansowej niezależności, informacji i schronisk – istnieją tylko dwa w 27 milionowym państwie – oraz kiepsko wyposażona policja i organy sądownicze sprawiają, że trudno im czuć się bezpiecznie.
-Tysiące kobiet w Wenezueli żyje w ciągłym strachu przed przemocą ze strony swoich partnerów, w obawie o swoje życie i bezpieczeństwo swoich dzieci. Gdy nie istnieją zabezpieczenia dla ochrony kobiet wiele z nich czuje, że nie ma wyboru i musi pozostać ze stosującym przemoc partnerem albo zostać bezdomnymi, bez możliwości utrzymania siebie i swoich dzieci- powiedziała Guadalupe Marengo.
W marcu 2007 roku rząd przyjął nowe prawo, które definiuje przemoc wobec kobiet jako naruszenie praw człowieka oraz nakłada na państwo i przedstawicieli władz odpowiedzialność za zwalczanie tego zjawiska. Zastąpiło ono zapisy z 1999 roku, które zostały przyjęte, ale nie doczekały się pełnej implementacji.
Nowe przepisy mają na celu zapobieganie przemocy wobec kobiet, ochronę tych zagrożonych i karanie winnych takich naruszeń. Wymaga się także od władz wdrożenia programu o szerokim zakresie mającego budować świadomość oraz zwalczania społecznej akceptacji i ukrywania tego typu przestępstw.
-Władze Wenezueli muszą sprostać przepisom wprowadzonym w 2007 roku.-  Pełna wersja Raportu
Tłumaczyła Gabrysia Cichowicz

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!