Weź udział w wydarzeniu centralnym Maratonu Pisania Listów 10 grudnia w Warszawie! – Amnesty International

10 grudnia, czyli w Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka, zapraszamy w przestrzenie Teatru Dramatycznego i Cafe Kulturalnej przy placu Defilad 1 w Warszawie na największe wydarzenie dla praw człowieka – Maraton Pisania Listów. Wydarzenie odbędzie się w godz. 12–20, potem zaś, od godz. 21 zapraszamy na afterparty do klubu SPATiF!

Harmonogram wydarzenia centralnego:

Teatr Dramatyczny i Cafe Kulturalna, Pałac Kultury i Nauki, godz. 12-20

• 12–20: przestrzeń do pisania listów będzie otwarta przez cały czas trwania wydarzenia
  • 12–14: animacje dla dzieci
  • 15–16: panel „W obronie prawa do protestu” z udziałem Anny Błaszczak-Banasiak, Barta Staszewskiego i Moniki Komisarczyk w ramach finału Młodzieżowego Kongresu Praw Człowieka
  • 16–17: akcja „Upomnij się o wolność!” – wspólne rozwijanie kilkudziesięciometrowej flagi z napisem „FREEDOM” na placu Defilad (akcja uzależniona od warunków pogodowych)
  • 16-18: akcja artystyczna na rzecz wolności zgromadzeń: przyjdź i zrób swoją wlepkę!
  • 17:30: apel o wolność – kilka słów od Anny Błaszczak-Banasiak, dyrektorki Amnesty International Polska oraz prezentacja nowych członków_członkiń honorowych

*21: afterparty – na wspólne zakończenie dnia zapraszamy do klubu SPATiF! (Al. Ujazdowskie 45)

Za konsoletą w godz. 21-23 stanie DJane Wyrodna vel. Kędziora.

Podczas wydarzenia centralnego będzie także możliwość kupna online specjalnych amnestyjnych sojowych świec o zapachu figi i wanilii wyprodukowanych przez Jaskółkę. Kiermasz książek zaś zapewni księgarnia Radio Telewizja. Cafe Kuturalna i klub SPATiF zadbają także o specjalny bezalkoholowy drink, z którego część dochodu trafi do Amnesty International.

Przyjdź, pomóż nam napisać jak najwięcej listów i spędź miło czas!

Dołącz do wydarzeń na Facebooku:
Wydarzenie centralne
SPATiF

Czym jest Maraton Pisania Listów? To coroczna globalna kampania Amnesty International, podczas której ludzie z całego świata piszą listy na rzecz osób, których prawa człowieka zostały złamane: zostały niesłusznie skazane, doświadczyły tortur, pozbawiono je kontaktu z rodziną, zostały uwięzione tylko dlatego, że działały w słusznej sprawie.

W tym roku motywem przewodnim Maratonu jest wolność zgromadzeń. Bohaterów i bohaterki tegorocznej edycji Maratonu spotkało więzienie i prześladowania wyłącznie za ich pokojowy aktywizm i sprzeciw wobec naruszeń praw człowieka, w tym praw kobiet, osób transpłciowych i prawa do czystego środowiska. Okaż wsparcie tym, którzy odważyli się głośno sprzeciwić niesprawiedliwości! Przeczytaj, w czyjej obronie stajemy w tym roku: maraton.amnesty.org.pl

Powiązany temat

Zgłoszenia do nagrody medialnej Pióro Nadziei 2022 otwarte!