Wieczór turecki

15 czerwca (sobota) o godz. 18:30 Amnesty i Komuna// Warszawa zapraszają na wieczór turecki na Lubelskiej 30/32. W programie zbieranie podpisów pod petycją przeciwko stosowaniu przemocy wobec pokojowych demonstrantów w Turcji, spektakl i spotkanie ze specjalnym gościem.

Zbieranie podpisów pod petycją przeciwko stosowaniu przemocy wobec pokojowych demonstrantów i akcja pisania listów do Premiera Turcji rozpoczną się o godzinie 18:30.

O 19:00 KOMUNA// WARSZAWA zaprasza na spektakl Atatürk albo dlaczego pojechałem do Istambułu. Aby go zrobić, grupa wyruszyła na wyprawę do Istambułu, obserwowała wznoszenie płotu pod przebudowę placu Taksim i opowiada o tym, co zobaczyła. Ale opowiadać o Atatürku i Istambule to szczególne wyzwanie. Tradycja opowiadania w Turcji jest prastara. Nie można przerwać opowiadającemu, dopóki nie skończy swojej historii. Szeherezada ocaliła życie, dzięki temu że przez 1000 nocy snuła swoje opowieści. Pieśni i piosenki, które można usłyszeć w dziesiątkach istambulskich barów, łączą poezję, smutek, żywiołowość tańca z duchem wschodnich opowieści.

Po spektaklu odbędzie się spotkanie Co się dzieje w Turcji? z Draginją Nadaždin, dyrektorką Amnesty International Polska, Justyną Chmielewską, turkolożką i antropolożką oraz Betül Kapicioglu, Turczynką podróżującą po Polsce, która w Poznaniu rozwieszała plakaty informujące o sytuacji w Istambule. Spotkanie poprowadzi Roman Kurkiewicz.

Po spotkaniu wzniesiemy toast za Taksim – degustacja raki, ulubionego napoju tureckiego przywódcy i sprzedaż płyty z muzyką do spektaklu.

KOMUNA// WARSZAWA (ul. Lubelska 30/32, Warszawa)
15/16 czerwca 2013 (sobota/niedziela), g. 19:00
http://komuna.warszawa.pl BILETY: 10/15 zł (rezerwacja@komuna.warszawa.pl)

Proszę mnie nie śledzić!