Wielka Brytania: Amnesty International potępia zamachy bombowe w Londynie – Amnesty International

Wielka Brytania: Amnesty International potępia zamachy bombowe w Londynie

AI Index: EUR 45/020/2005
-Nasze myśli są przede wszystkim z tymi, którzy stali się ofiarami porannej bezsensownej przemocy,- powiedziała Irene Khan, Sekretarz Generalna Amnesty International.

W takim momencie bardziej niż kiedykolwiek musimy przełamać strach nadzieją, bierność działaniami, a obojętność solidarnością. Nasza wspólna wrażliwość czyni nas wszystkich częścią tej tragedii, ale nasze człowieczeństwo i wiara w prawa człowieka musi zamienić poczucie strachu w solidarność i działanie.
Nic nie usprawiedliwia umyślnego atakowanie cywili. Uczynienie celu z osób dojeżdżających do swoich codziennych obowiązków, pokazuje całkowitą pogardę dla fundamentalnych zasad człowieczeństwa. Oprócz tego, że wybuchy bombowe są atakiem na ludność cywilną Wielkiej Brytanii, stanowią także zbrodnię przeciwko ludzkości.
Ataki muszą się skończyć. Odpowiedzialni za nie muszą stanąć przed wymiarem sprawiedliwości w trybie odpowiadającym międzynarodowym standardom.