Wielka Brytania: CIA wykorzystywało lotniska w Wielkiej Brytanii – Amnesty International

Wielka Brytania: CIA wykorzystywało lotniska w Wielkiej Brytanii

AI Index: EUR 45/059/2005
W poniedziałek 12 grudnia Jack Straw, Sekretarz Spraw Zagranicznych Wielkiej Brytanii oświadczył, że od czasu jak prezydent George W Bush objął swój urząd w styczniu 2001, Wielka Brytania nie odnalazła żadnego śladu prośby Stanów Zjednoczonych o -międzylądowania w celu tankowania lub innej pomocy- nie mamy także informacji o innych tego typu przypadkach.

-Rząd Wielkiej Brytanii nie może zbyt łatwo dystansować się od polityki porwań i nielegalnego przewożenia ludzi. W 2002 roku agenci Wielkiej Brytanii byli zamieszani w uprowadzenie mieszkańców Wielkiej Brytanii z Gambii do Afganistanu i stamtąd do Guantanamo Bay. Niezależnie od tego czy Stany Zjednoczone wysyłają ludzi do innych krajów, aby tam poddawać ich torturom czy chwytają ich w innych krajach by maltretować ich w Guantanamo, prawo międzynarodowe zabrania Wielkiej Brytanii oraz innym krajom pomagać im lub współuczestniczyć- stwierdził Claudio Cordone, Dyrektor Programowy Amnesty International.
Informacja Amnesty International dotyczy samolotu Gulfstream V turbojet, oznaczonego później jako N379P, który w latach 2001- 2005 odbył 78 międzylądowań w Wielkiej Brytanii w drodze z takich miejsc jak Baku, Dubaj, Cypr, Karaczi, Katar, Taszkient i Warszawa.

Nagrania pokazują, że trzy z tych lotów były bezpośrednio związane z zatrzymaniami.

23 października 2001 r. świadkowie widzieli  jak Jamil Qasim Saeed Mohammed był wpychany na pokład Gulfstream V, oznaczonego jako N379P przez grupę zamaskowanych mężczyzn na lotnisku w Karaczi w Pakistanie. Samolot przewiózł Jamila Qasima Mohammeda do Jordanii. Następnego dnia Gulfstream leciał na lotnisko Prestwick w Glasgow by zatankować a potem poleciał na lotnisko Dulles International nieopodal Waschington DC. Amnesty International wielokrotnie występowała do rządu Stanów Zjednoczonych o udostępnienie informacji dotyczących obecnej sytuacji oraz statusu Jamila Qasima Saeeda Mohammeda, ale nigdy jej nie odpowiedziano.

Z 18 na 19 grudnia 2001 r. zgodnie z oświadczeniem przedstawionym przez Szwedzkiego Rzecznika Praw Obywatelskich, samolot Gulfstream V przewiózł Ahmeda Agiza oraz Mohameda al.-Zari ze Szwecji do Kairu. Dane Amnesty International pokazują, że samolot odbył kilka lotów pomiędzy Kairem i Prestwick tamtego miesiąca oraz że tankował na Prestwick po tym jak zostawił dwóch zatrzymanych w Kairze, gdzie najprawdopodobniej byli torturowani. W marcu 2005 r. Rzecznik Praw Obywatelskich w Szwecji, który sprawdzał rolę szwedzkiego rządu w transferze dwóch zatrzymanych do Egiptu, zaznaczył że -szwedzkie służby bezpieczeństwa utraciły kontrolę nad sytuacją na lotnisku i podczas transportu do Egiptu. Kontrolę przejął amerykański personel bezpieczeństwa… Tak całkowite przekazanie władzy jest całkowicie sprzeczne ze szwedzkim prawem.-
12 stycznia 2002 r., zgodnie z informacją indonezyjskiego urzędu bezpieczeństwa, Gulfsteam V, N379P, przewiózł Muhammada Saada Iqbala Madini z Jakarty do Kairu. Dane Amnesty International potwierdzają pierwsze prasowe raporty, że kiedy samolot opuścił Kair poleciał do Prestwick aby zatankować. Iqbal Madni od tego czasu przebywa w areszcie w Stanach Zjednoczonych i niedługo zostanie zawieziony do Guantanamo Bay na Kubie.
-Wielka Brytania zezwalała na lądowanie tego samolotu na swoim terytorium w celu zatankowania i ponownego startu ze swojego terytorium. Zamiast unikać odpowiedzialności, rząd Wielkiej Brytanii musi rozpocząć natychmiastowe, drobiazgowe i niezależne śledztwo dotyczące protokołów załadunkowych ponieważ terytorium Wielkiej Brytanii pomagało w nielegalnym transporcie zatrzymanych do krajów, gdzie -zaginęli-, byli torturowani albo traktowani w inny nieludzki sposób,- powiedział Claudio Cordone

W trakcie oczekiwania na wyniki dochodzenia Wielka Brytania powinna upewnić się, że jej terytorium oraz urządzenia nie są wykorzystywane w czasie takich lotów. Amnesty International wzywa również Wielką Brytanię do pełnej współpracy w śledztwie prowadzonym przez Zgromadzenie Parlamentarne Rady Europy, dotyczącym zarzutów prowadzenia tajnych miejsc przetrzymywania, oraz przekazania pełnych informacji dotyczących prawa wewnętrznego jak i praktyki dotyczącej tajnych lotów, tak jak prosił Sekretarz Generalny Rady Europy.

Amnesty International prowadzi kampanię przeciwko torturom oraz innemu nieludzkiemu traktowaniu w czasie -wojny z terroryzmem-. Aby uzyskać więcej informacji wejdź na stronę:
tłumaczenie: Marta Kukowska