Wietnam: Kolejny dysydent w starszym wieku ma być postawiony przed sądem – Amnesty International

Wietnam: Kolejny dysydent w starszym wieku ma być postawiony przed sądem

ASA 41/015/2004
-Dlaczego wietnamskie władze zamykają wybitnego, starego człowieka  za nic więcej jak tylko za wyrażenie własnego zdania–, zapytała dzisiaj Amnesty International. -Dr Nguyen Dan Que nigdy nie powinien był zostać aresztowany i musi być natychmiast i bezwarunkowo uwolniony.-
Dr Que został aresztowany 17-go marca 2003 roku przed swoim domem w Ho Chi Minh City kiedy szedł do kafejki internetowej. Twierdzi się, że jego areszt nastąpił zaraz po tym jak 13-go marca powiedział, że w Wietnamie nie ma wolności slowa. To znalazło się  Internecie i zostało opublikowane poza granicami Wietnamu.

Dr Que z początku trzymany był z dala od wszelkich informacji i tylko w ostatnich miesiącach pozwolono jego żonie widywać się z nim. Nie cieszy się najlepszym zdrowiem i wiadomo, że cierpi na kamienie nerkowe, krwawiący wrzód i wysokie ciśnienie krwi, które wymagają leczenia.

-Dr Nguyen Dan Que , zdobywca wielu międzynarodowych nagród praw człowieka; pracował w pocie czoła w obronie praw człowieka swoich wietnamskich współbraci. Jego kolejne uwięzienie jest zarówno osobistą jak i narodową tragedią,- dodała Amnesty International.

Amnesty International rozumie, że ma być oskarżony o wykorzystywanie demokratycznych praw w celu narażenia interesów państwa, tego samego stopnia oskarżenie postawiono innym dwóm starszym dysydentom , którzy postawieni zostali przed sądem w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dr Nguyen Dan Que  nie otrzymał pozwolenia na zobaczenie się z adwokatem  i  rodziną , nie otrzymał też oficjalnej listy stawianych mu zarzutów. Jest zatem prawdopodobne, że nie otrzyma on obrony prawnej w swoim procesie.

Amnesty International żąda od władz wietnamskich, aby zapewniły, że proces Dr Que odbędzie  się zgodnie ze sprawiedliwymi międzynarodowymi standardami i nie za zamkniętymi drzwiami.

Tło wydarzeń:
Dr Que był dwukrotnie wcześniej więziony, odsiadywał w  sumie 18 lat. W lutym 1978 roku został aresztowany i oskarżony o bunt przeciwko rządowi i o stworzenie opozycyjnej organizacji o nazwie the Nationl Front of Progress ( Narodowy Front Postępu. Po 10 latach został  wypuszczony  w 1988 nie będąc sądzonym.

Został aresztowany ponownie w czerwcu 1990 roku po założeniu the Cao Trao Nhan Ban (Przypływ Ruchu Humanistycznego), który nawoływał do zmian demokratycznych. Był też członkiem Amnesty International,  o co również został oskarżony. W listopadzie 1991 roku zastał skazany na 20 lat więzienia za; działania mające na celu obalenie rządu. Został uwolniony na mocy specjalnej amnestii we wrześniu 1998 roku. W obydwu przypadkach Dr Que jest uważany przez Amnesty International za więźnia sumienia.
Tłumaczenie: Agnieszka Szczyrek