Wietnam: ksiądz-internetowy aktywista w więzieniu – Amnesty International

Wietnam: ksiądz-internetowy aktywista w więzieniu

ASA 41/003/2007
Ojciec Nguyen Van Ly, 60-letni katolicki ksiądz, który pomógł stworzyć petycję internetową domagającą się demokratycznych zmian, został dziś skazany na osiem lat więzienia za -prowadzenie propagandy- przeciwko państwu.
Czterech jego współpracowników – Nguyen Phong, Nguyen Binh Thanh, Hoang Thi Anh Dao i Le Thi Hang również zostało skazanych.
Tim Parritt, wicedyrektor wydziału Azja-Pacyfik w Amnesty International, powiedział: -Politycznie motywowane wyroki przeciwko księdzu Ly i jego przyjaciołom są rażąca próbą zmuszenia ich do milczenia i zastraszenia innych krytyków reżimu-.
-Wyrok ten oznacza, że ojciec Ly zostanie więźniem sumienia po raz czwarty w ciągu dwóch dekad. Jest to oznaka szerzej zakrojonych działań przeciwko wietnamskiej opozycji, które obserwujemy od ostatniego spotkania APEC [Asia-Pacific Economic Cooperation] w Wietnamie, w listopadzie zeszłego roku.-
-Ojciec Ly i pozostała czwórka to pierwsze osoby, osądzone w trakcie wymierzonej w opozycjonistów kampanii. Obawiamy się, że za nimi pójdą kolejni. Władze Wietnamu muszą natychmiast uwolnić księdza Ly, Nguyen Phong i trzech innych, a następnie zaprzestać zastraszania tych, którzy wypowiadają się przeciwko rządowi.-
Tło wydarzeń
Ojciec Ly od lat 70-tych spędził już około 15 lat w więzieniu, w karze za pokojową krytykę polityki władz Wietnamu wobec kwestii religijnych i domaganie się pełnego poszanowania praw człowieka.
Jest członkiem-założycielem Bloku 8406, który w kwietniu 2006 stworzył internetową petycję podpisaną przez 118 działaczy demokratycznych. Domagali się oni pokojowej zmiany władzy i poszanowania praw człowieka w Wietnamie. Petycja szybko zgromadziła dużą ilość sygnatariuszy, a jej stworzenie oznaczało początek internetowego ruchu na rzecz demokracji.
Po szczycie APEC w Hanoi w listopadzie 2006, odpowiedzią władz coraz częściej było zastraszanie i aresztowania dysydentów.
Tłumaczenie: Wojciech Makowski