Wietnam: Przywódca opozycjonistów w podeszłym wieku zostanie zwolniony – Amnesty International

Wietnam: Przywódca opozycjonistów w podeszłym wieku zostanie zwolniony

AI Index: ASA 41/014/2004
73-letni wojskowy historyk, były redaktor i członek Partii Komunistycznej, został zatrzymany 28 grudnia 2002 roku. Jest on wybitnym krytykiem polityki rządu, korupcji i represji wobec dysydentów. Pułkownik został skazany za -nadużywanie praw demokratycznych i narażanie na szwank interesów państwa, podstawowych praw i interesów organizacji społecznych oraz obywatelskich.-
Członek opozycji,  69-letni profesor Tran Khue, aresztowany w tym samym czasie co Pham Que Duong, dostał podobny wyrok 9 lipca -kara więzienia- pod identycznym zarzutem.
Amnesty International jest coraz bardziej zaniepokojona faktem, że  wietnamski system sądownictwa staje się polem do manipulacji w nielegalny i arbitralny sposób w celu uciszenia krytyki rządu. Kilkunastu innych starszych opozycjonistów wciąż pozostaje za kratkami.
Tłumaczenie: Paula Konarska