Wisła powstrzyma przymusowe wysiedlenia! – Amnesty International

Wisła powstrzyma przymusowe wysiedlenia!

W czwartek, 20 września 2012 aktywiści i aktywistki Amnesty International - uczestnicy obozu praw człowieka - zorganizują w Wiśle happening dotyczący przymusowych wysiedleń.

Przymusowe wysiedlenie to usunięcie ludzi wbrew ich woli z domów lub ziemi, które zajmują, bez poszanowania odpowiednich procedur oraz zagwarantowania zabezpieczeń prawnych. Ponieważ wysiedlenia mogą mieć katastrofalne skutki dla życia ludzi, powinny być wykonywane tylko w ostateczności. Władze muszą mieć pewność, że nikt nie pozostanie bez dachu nad głową i nie będzie narażony na łamanie praw człowieka z powodu wysiedlenia.

– Z okazji obozu praw człowieka zdecydowaliśmy się zorganizować akcję dotyczącą przymusowych wysiedleń. To istotny i ważny temat, o którym w Polsce mało kto słyszał – podkreśla Urszula Skonecka, aktywistka Amnesty International. – Czas powiedzieć stanowcze nie dla przymusowych wysiedleń. Tysiące osób na całym świecie narażone są na utratę dachu nad głową, w tym w szczególności dzieci i kobiety – dodaje Skonecka.

Uczestnicy i uczestniczki obozu praw człowieka swoją akcję rozpoczną w czwartek 20 września o 16.30 marszem spod Hotelu Pod Jedlami przy ul. Beskidzkiej. Trasa prowadzić będzie przez ul. 11 Listopada, Olimpijską i 1 Maja, a zakończy się przy Rynku. O 17:15 rozpocznie się druga część happeningu, podczas której w symboliczny sposób ukazane zostanie znaczenie sprzeciwu, jaki każdy z nas może wyrazić wobec przymusowych wysiedleń. Uczestnicy akcji zbudują ze swych ciał dom, zagrożony zniszczeniem przez ekipę wyposażoną w buldożery. Czy znajdzie się sposób, by powstrzymać atak? W okolicach godziny 18 planowane jest zakończenie akcji. – Na nasz happening zapraszamy wszystkich mieszkańców Wisły i przebywających obecnie w mieście gości. Mamy nadzieję, że zainteresuje ich temat, który chcemy im pokazać. Będziemy również zbierać podpisy pod petycją do władz Calais, gdzie grupa migrantów i uchodźców zagrożona jest wysiedleniem z tamtejszego squatu oraz do Premiera Włoch w sprawie Romów z Mediolanu i innych miast, którzy każdego dnia żyją w obawie utraty swoich domów – mówi Skonecka.

Amnesty International Polska rozpocznie z początkiem października kampanię “Stop przymusowym wysiedleniom” w ramach której stworzona zostanie Sieć Szybkiego Reagowania na Przymusowe Wysiedlania podejmująca działania przeciwko wysiedleniom m.in. we Włoszech, Nigerii, Kambodży, Egipcie, Serbii czy Kenii.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat