Wizyta profesora Andrzeja Rzepińskiego w Kędzierzynie-Koźlu – Amnesty International

Wizyta profesora Andrzeja Rzepińskiego w Kędzierzynie-Koźlu

24 marca br. na zaproszenie Szkolnej Grupy Amnesty International nr 6 gościem II Liceum Ogólnokształcącego im. M. Kopernika w Kędzierzynie – Koźlu był prof. Andrzej Rzepiński z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka.
W spotkaniu z profesorem wzięli udział chętni uczniowie szkoły i członkowie szkolnych grup Amnesty International działających na terenie miasta. Spotkanie rozpoczął wykład profesora, który miał być wstępem do wspólnej dyskusji. Wykład był poświęcony jednej z podstawowych wolności każdego człowieka – wolności słowa i jej granicach w państwie prawa. Profesor przytaczał kluczowe orzeczenia Europejskiego Trybunału Praw Człowieka w tej materii i nawiązywał do bieżących wydarzeń w kraju. Po zakończeniu części oficjalnej profesor spotkał się ze Szkolna Grupą AI. Członkowie grupy mieli okazję powiedzieć o swoich działaniach i maratonowych sukcesach, profesor z kolei opowiadał o swoich doświadczeniach w pracy na rzecz praw człowieka i o tym jak na własne oczy mógł przekonać się, jakie efekty przynoszą działania podejmowane przez AI.
Wydarzenie to zbiegło się w czasie z drugą rocznicą powstania Szkolnej Grupy AI nr 6.Grupa ma na swoim koncie wiele sukcesów i udanych akcji. Dzięki temu i działalności dwóch pozostałych grup z Kędzierzyna – Koźla,  idea praw człowieka i sama organizacja są  już w mieście dobrze znane. Grup do pracy nie trzeba mobilizować, a takie wydarzenia jak wizyta prof. Rzeplińskiego, jego zainteresowanie i uznanie dla działań podejmowanych przez szkolne grupy jedynie potwierdzają, że naprawdę warto.
Anna Kuczak