Włochy: Rozmieszczanie okrętów wojennych na libijskich wodach zagraża uchodźcom

Propozycja wysłania statków marynarki by strzec libijskich wód terytorialnych to próba obejścia zobowiązań władz włoskich do ratowania uchodźców i migrantów na morzu oraz zapewnienia ochrony tym, którzy jej potrzebują. Parlament włoski zdecyduje dzisiaj, czy statki marynarki będą wysyłane na wody terytorialne Libii.

2 sierpnia parlament Włoch zadecydował o rozmieszczeniu okrętów na wodach Libii.

Podejmując tę decyzję władze Włoch udowodniły, że ważniejsze jest trzymanie uchodźców z dala od swoich granic niż ochrona ich życia. To nie jest odpowiedź na humanitarny kryzys  na Morzu Śródziemnym, to przepis na zadawanie większego cierpienia. Każda współpraca z libijskimi władzami powinna być uzależniona od wdrażania mechanizmów, które mają celu zapewnienie ochrony uchodźcom, jako priorytet stawiać monitorowanie sytuacji praw człowieka oraz pociąganie do odpowiedzialności winnych ich naruszeniom.

Tło

Zgodnie z propozycją możliwe będzie rozmieszczenie 6 statków, które będą wspierać libijską straż przybrzeżną w przechwytywaniu oraz zawracaniu uchodźców i migrantów do Libii. Jednak może to oznaczać dla nich ryzyko okrutnych nadużyć i naruszeń praw człowieka. Włoscy żołnierze mogą uzyskać upoważnienie do użycia siły przeciwko przemytnikom oraz handlarzom ludźmi.

– Zamiast wysyłać statki, które mają ratować ludzkie życie oraz zapewniać ochronę zdesperowanym ludziom, Włochy planują rozmieszczać okręty wojenne żeby odpychać uchodźców do Libii – powiedziała Aleksandra Górecka, koordynatorka kampanii Amnesty International.

Libia jest ekstremalnie niebezpiecznym krajem dla uchodźców i migrantów, którzy są tam poddawani systematycznych nadużyciom, zabójstwom, porwaniom, niewoli, pracy przymusowej i gwałtom. W tym kraju nie ma żadnego systemu azylowego dla ludzi, którzy potrzebują ochrony, to miejsce, gdzie nieregularne przekroczenie granicy jest kryminalizowane i skutkuje automatyczną detencją tysięcy osób.

– Ta okrutna strategia została stworzona aby trzymać uchodźców i migrantów z dala od włoskich wybrzeży. Prawa tych osób na pewno nie będą przestrzegane w Libii, z której właśnie uciekli przed straszliwymi nadużyciami.

Zdjęcie: © Chris McGrath/Getty Image

Otwórzmy port dla uratowanych uchodźców!

Powiązany temat

Webinarium: Sytuacja uchodźców na greckich wyspach. Nowy czy stary kryzys w Europie?