Wojciech Tochman zwycięzcą nagrody Pióro Nadziei 2015 – Amnesty International

Wojciech Tochman zwycięzcą nagrody Pióro Nadziei 2015

Amnesty International wręczy tegoroczną nagrodę medialną Pióro Nadziei Wojciechowi Tochmanowi za pracę na rzecz promocji i ochrony praw człowieka.

Zostanie ona wręczona 12 grudnia o godz. 17:00 podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie w klubokawiarni “Państwo Miasto”. Po wręczeniu nagrody odbędzie się debata z udziałem dr Adama Bodnara – Rzecznika Praw Obywatelskich – “Wolność w mediach a prawa człowieka”.

Pióro Nadziei w 2015 roku zmieniło swoją formę. Od tej pory nagroda Amnesty International jest przyznawana osobom, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej i przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka.

Kandydatury do tegorocznej nagrody można było zgłaszać do 10 listopada.  Nad zgłoszeniami debatowało biuro Amnesty International wraz z Radą Programową Stowarzyszenia. W Radzie zasiadają:

Jacek Białas (prawnik z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka); Beata Faracik (Prezeska Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu); Witold Klaus (Prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej); Mikołaj Pietrzak (adwokat, szef Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej); Marzanna Pogorzelska (wykładowczyni akademicka, edukatorka praw człowieka); Katarzyna Szymielewicz (Prezeska Fundacji Panoptykon), Krzysztof Śmiszek (Prezes Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego).

Do nagrody zgłoszono 22 osoby, spośród których finalistami zostali:
Edwin Bendyk – publicysta związany z tygodnikiem Polityka,
Joanna Klimowicz – dziennikarka Gazety Wyborczej Białystok,
Paweł Sulik – dziennikarz Radia TokFM,
Wojciech Tochman – reporter, autor non-fiction.

W uzasadnieniu do przyznania nagrody napisano: “Wojciech Tochman jest nie tylko cenionym reporterem i autorem książek non-fiction. Swoją wieloletnią pracą, zaangażowaniem i społecznymi inicjatywami wpływa na rzetelny dyskurs o prawach człowieka w Polsce. Z ogromną wrażliwością przekazuje nam, czytelnikom i czytelniczkom, wiedzę o najstraszniejszych historiach łamania praw człowieka, uczy nas dostrzegać ludzi i ich historie we współczesnych, złożonych kryzysach, które dzieją się na świecie, mobilizuje nas do działania, by sprzeciwiać się łamaniu praw człowieka”.

Twórcami wyjątkowej statuetki, przeźroczystego pióra z zatopionym w środku drutem kolczastym, przymocowanego do betonowego etui, jest agencja Fat Baby.