Wolna szkoła – prezydent zawetował lex Czarnek, to pierwszy krok by odwrócić lata zaniechań – Amnesty International

W odpowiedzi na zawetowanie przez Prezydenta Andrzeja Dudę ustawy nowelizującej prawo oświatowe, tzw. Lex Czarnek, Anna Błaszczak-Banasiak, Dyrektorka Amnesty International powiedziała:

„Dzisiejsza decyzja Prezydenta to tylko pierwszy krok, który należy podjąć, aby odwrócić ostatnie lata zaniechań oraz polityki zniechęcania, zastraszania i zamykania szkół na współpracę z organizacjami społecznymi”.

„Wydarzenia ostatnich dni dobitnie pokazują, że Polska potrzebuje szkoły mądrej, otwartej i współpracującej – szkoły, która będzie mogła dać wsparcie dzieciom, które mierzą się ze stresem, strachem i doświadczeniem wojny”.

„Polska szkoła potrzebuje wsparcia, by zapewnić wszystkim dzieciom, które się w niej uczą i tym, którym przyjdzie się w niej uczyć, bezpieczeństwo, poszanowanie godności i praw człowieka oraz możliwość rozwoju w środowisku przyjaznym i otwartym na różnorodność. Oczekujemy zdecydowanych działań, zarówno na poziomie administracji rządowej, jak samorządów lokalnych, które takie wsparcie zapewnią”.

„Amnesty International nie przestanie wspierać nauczycieli i nauczycielek, uczniów i uczennic oraz ich rodziców w tworzeniu szkoły przyjaznej prawom człowieka. Szkoły, która zapewnia bezpieczeństwo i poszanowanie praw człowieka, chroni przed przemocą i dyskryminacją, uznaje i docenia różnorodność osób, które ją tworzą”.

Zdjęcie w nagłówku: Marcin Białek, CC BY-SA 3.0

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych