WOLNOŚĆ dla PUSSY RIOT! – akcja solidarności i happening w Warszawie

W piątek, 17 sierpnia AMNESTY INTERNATIONAL i POROZUMIENIE KOBIET 8 MARCA zapraszają na akcję solidarności z Pussy Riot. Tego dnia podobne akcje odbędą się na całym świecie - m.in. w Paryżu, Nowym Jorku, Londynie, Moskwie, Madrycie, Pradze.

Głośnym graniem i punkową akcją chcemy wyrazić swoją solidarność z trzema dziewczynami z feministycznego zespołu Pussy Riot, które zostały aresztowane przez władze Rosji za rzekome wykonanie piosenki protestacyjnej w moskiewskiej cerkwi. Podczas akcji zbierane będą podpisy pod petycją o uwolnienie dziewczyn z zespołu i o wolność słowa w Rosji. Petycja jeszcze tego samego dnia zostanie przekazana ambasadzie Rosji.

Nadieżda Tołonnikowa, Maria Aliochina i Jekaterina Samucewicz zostały aresztowane w marcu 2012 pod zarzutem “chuligaństwa”. Rosyjscy prokuratorzy żądają dla nich trzech lat więzienia. Amnesty International uznała je za więźniarki sumienia, które w pokojowy sposób korzystały z wolności wypowiedzi. Cały proces ma charakter polityczny. Rosyjskie władze od dawna ograniczają wolność wypowiedzi poprzez utrudnianie korzystania z prawa do zgromadzeń i aresztowanie wpływowych działaczy opozycji.

Wsparcie artystyczne całej akcji zapewni Grupa Artystyczna Teraz Poliż.

Plan akcji:

16:30 – MUZYCZNY HAPPENING “PUSSY RIOT W WARSZAWIE” i zbieranie podpisów pod petycją na “patelni” przy Metrze Centrum.

17:15 – WYMARSZ W STRONĘ AMBASADY ROSJI, idziemy chodnikami: Al. Jerozolimskie – Nowy Świat – Pl. Trzech Krzyży – Al. Ujazdowskie – Belwederska.

18:00 – HAPPENING PRZED AMBASADĄ ROSJI (ul. Belwederska 49) i oficjalne przekazanie petycji w sprawie Pussy Riot i wolności słowa w Rosji. Przyjdź pod ambasadę i na znak solidarności WEŹ ZE SOBĄ KOLOROWĄ KOMINIARKĘ. Zrób to sam: polecamy stare swetry i czapki! Jeśli nie masz swojej kominiarki, zgłoś się na wydarzeniu do nas, będziemy mieli mały zapas.

Dołącz do wydarzenie na Facebooku.

PETYCJĘ MOŻNA RÓWNIEŻ PODPISAĆ NA STRONIE AMNESTY.ORG.PL

Białoruski opozycjonista przetrzymywany w areszcie w nieludzkich warunkach!

Rząd tworzy tajemniczą „politykę migracyjną Polski”, organizacje odpowiadają

Powiązany temat

Polska: Uczestnicy bezprecedensowej fali protestów w całym kraju powinni być chronieni, a nie atakowani

Powiązany temat