WOLNOŚĆ dla PUSSY RIOT! – akcja solidarności i happening w Warszawie – Amnesty International

WOLNOŚĆ dla PUSSY RIOT! – akcja solidarności i happening w Warszawie

W piątek, 17 sierpnia AMNESTY INTERNATIONAL i POROZUMIENIE KOBIET 8 MARCA zapraszają na akcję solidarności z Pussy Riot. Tego dnia podobne akcje odbędą się na całym świecie - m.in. w Paryżu, Nowym Jorku, Londynie, Moskwie, Madrycie, Pradze.

Głośnym graniem i punkową akcją chcemy wyrazić swoją solidarność z trzema dziewczynami z feministycznego zespołu Pussy Riot, które zostały aresztowane przez władze Rosji za rzekome wykonanie piosenki protestacyjnej w moskiewskiej cerkwi. Podczas akcji zbierane będą podpisy pod petycją o uwolnienie dziewczyn z zespołu i o wolność słowa w Rosji. Petycja jeszcze tego samego dnia zostanie przekazana ambasadzie Rosji.

Nadieżda Tołonnikowa, Maria Aliochina i Jekaterina Samucewicz zostały aresztowane w marcu 2012 pod zarzutem “chuligaństwa”. Rosyjscy prokuratorzy żądają dla nich trzech lat więzienia. Amnesty International uznała je za więźniarki sumienia, które w pokojowy sposób korzystały z wolności wypowiedzi. Cały proces ma charakter polityczny. Rosyjskie władze od dawna ograniczają wolność wypowiedzi poprzez utrudnianie korzystania z prawa do zgromadzeń i aresztowanie wpływowych działaczy opozycji.

Wsparcie artystyczne całej akcji zapewni Grupa Artystyczna Teraz Poliż.

Plan akcji:

16:30 – MUZYCZNY HAPPENING “PUSSY RIOT W WARSZAWIE” i zbieranie podpisów pod petycją na “patelni” przy Metrze Centrum.

17:15 – WYMARSZ W STRONĘ AMBASADY ROSJI, idziemy chodnikami: Al. Jerozolimskie – Nowy Świat – Pl. Trzech Krzyży – Al. Ujazdowskie – Belwederska.

18:00 – HAPPENING PRZED AMBASADĄ ROSJI (ul. Belwederska 49) i oficjalne przekazanie petycji w sprawie Pussy Riot i wolności słowa w Rosji. Przyjdź pod ambasadę i na znak solidarności WEŹ ZE SOBĄ KOLOROWĄ KOMINIARKĘ. Zrób to sam: polecamy stare swetry i czapki! Jeśli nie masz swojej kominiarki, zgłoś się na wydarzeniu do nas, będziemy mieli mały zapas.

Dołącz do wydarzenie na Facebooku.

PETYCJĘ MOŻNA RÓWNIEŻ PODPISAĆ NA STRONIE AMNESTY.ORG.PL

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport

Powiązany temat

Ukraina: bezprawne przesiedlanie ludności cywilnej przez Rosję stanowi zbrodnię wojenną i może stanowić zbrodnię przeciwko ludzkości – nowe ustalenia Amnesty International

Powiązany temat

Tortury w tajnym więzieniu CIA w Starych Kiejkutach – Polacy, nic się nie stało!

2036