Wolność dla Pussy Riot – AKCJA SOLIDARNOŚCIOWA – Amnesty International

Wolność dla Pussy Riot – AKCJA SOLIDARNOŚCIOWA

Kolektyw Free Pussy Riot organizuje happening solidarnościowy w przededniu rozprawy apelacyjnej dziewczyn z punkowego zespołu z Rosji.

Happening rozpocznie się 9 października (we wtorek) o godzinie 18.00 pod Pałacem Kultury, na Pl. Defilad, w miejscu gdzie stoją syrenki EURO 2012.

Po happeningu na Placu Defilad planowany jest przemarsz pod ambasadę rosyjską przy ulicy Belwederskiej 49. Uczestnicy wydarzenia złożą tam białe kwiaty, będące symbolem walki o wolność i demokrację. Każdy będzie mógł się podpisać pod petycją do władz Rosji o uwolnienie dziewczyn z Pussy Riot – Nadieżdy Tolokonnikowej, Marii Aliochiny i Jekateriny Samucewicz.

W środę 10 października planowana jest rozprawa apelacyjna w ich sprawie. Sąd pierwszej instancji skazał je 17 sierpnia 2012 na dwa lata kolonii karnej. Amnesty International uważa, że ten wyrok jest niesprawiedliwy i umotywowany politycznie.

Trzy członkinie kobiecej formacji zostały oskarżone o chuligaństwo motywowane nienawiścią religijną za wykonanie piosenki protestacyjnej w prawosławnej katedrze Chrystusa Zbawiciela w Moskwie 21 lutego 2012 roku.

Uwięzienie członkiń Pussy Riot jest tylko wierzchołkiem góry lodowej. Rosyjskie władze od dawna ograniczają wolność wypowiedzi poprzez utrudnianie korzystania z prawa do zgromadzeń i aresztowanie wpływowych działaczy opozycji.

Okażmy swoją solidarność z Pussy Riot! Kliknij tutaj i dołącz do wydarzenia na facebooku.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat