Wolność za list – VI Międzynarodowy Maraton Pisania Listów 10-11.12.2005 – Amnesty International

Wolność za list – VI Międzynarodowy Maraton Pisania Listów 10-11.12.2005

Maraton rozpocznie się 10 grudnia (sobota) br. o godz. 12.00 i zakończy 11 grudnia (niedziela) o 12.00.

Do polskiej inicjatywy dołączyło się w tym roku także 36 krajów ze wszystkich kontynentów. W Polsce będziemy pisać listy w ponad 20 miastach (szczegóły na stronie www.maraton.amnesty.org.pl)

Celem akcji jest napisanie jak największej liczby listów w oparciu o sprawdzone, najbardziej aktualne przypadki naruszania podstawowych praw człowieka. Listy te, zostaną wysłane do decydentów politycznych na całym świecie.

W tym roku będziemy pisać w sprawie m.in. porwanego bośniackiego nauczyciela, syryjskiego nastolatka torturowanego w więzieniu, pobitych meksykańskich działaczy, którzy ujawnili lokalną korupcję,  obywatela Arabii Saudyjskiej przetrzymywanego w bazie Guantanamo, irańskiej kobiety, której grozi powieszenie, obrońcy praw człowieka z Chin, Peruwianki, która wniosła sprawę przeciwko policjantom, którzy śmiertelnie pobili jej brata oraz wielu innych.

Na stronie www.maraton.amnesty.org.pl dostępne będą wszystkie przypadki osób, w obronie których można napisać list. Przez całą dobę strona maratonu będzie uaktualniana, rejestrowana będzie liczba listów napisanych przez poszczególne grupy lokalne i kraje. Znajdzie się tam także Blog Maratonowy dokumentujący przebieg akcji.
Listy od samego początku istnienia Amnesty International są jej najważniejszym orężem w walce o prawa człowieka. Najistotniejsza jest ich skuteczność; w przypadku Pilnych Akcji (listów wysyłanych natychmiast po otrzymaniu potwierdzonych informacji o naruszeniu fundamentalnych praw człowieka); udaje się pomóc w co trzeciej sprawie. Nasza akcja daje szansę zwykłym ludziom, aby w prosty sposób pomogli konkretnej osobie, nawet jeżeli znajduje się ona po drugiej stronie kuli ziemskiej.

W zeszłym roku na całym świecie napisaliśmy prawie 60 tysięcy listów! Uratowaliśmy tybetańskiego mnicha Tenzina Deleka, odroczyliśmy egzekucję Amerykanina Michela Rossa. To działa!