Wolność dla obrońców praw człowieka w Turcji – akcje Amnesty w Krakowie, Warszawie i Gdańsku

Aktywiści i aktywistki Amnesty International organizują akcje solidarnościowe z uwięzionymi obrońcami i obrończyniami praw człowieka w Turcji. Organizacja domaga się natychmiastowego uwolnienia niesłusznie aresztowanych osób, w tym dyrektorki Amnesty w Turcji. We wtorek 19 września o 11:30 akcja odbędzie się na placu wielkiej armii Napoleona w Krakowie, a w kolejnych dniach w Warszawie (20.09.) i Gdańsku (21.09.).

Akcja jest wyrazem solidarności z Idil Eser, dyrektorką Amnesty International Turcja oraz dziesięcioma innymi obrońcami praw człowieka, którzy są w więzieniu na podstawie bezpodstawnych oskarżeń. Podczas akcji aktywiści wykorzystają własnoręcznie przygotowany, duży i spektakularny baner, który przedstawia podobiznę Idil Eser.

Akcja w Warszawie odbędzie się 20 września o 14:30 na Placu Zamkowym, natomiast w Gdańsku 21 września o 17:30 pod Fontanną Neptuna na Długim Targu.

Tło:

Turecki sąd pozbawił wolności dyrektorkę Amnesty International w Turcji Idil Eser oraz 7 innych obrońców praw człowieka zaledwie kilka tygodni po aresztowaniu prezesa Tanera Kiliça. Wobec 2 kolejnych obrońców władze wydały nakaz aresztowania. Uwięziono ich dokładnie wtedy, kiedy są najbardziej potrzebni: gdy niezależne media są uciszane, zabieranie głosu jest ryzykowne, a ludzie żyją w strachu. Każdy kolejny dzień ich aresztu naraża ludzi, których bronili, na naruszenia ze strony tureckiego rządu.

Żadna z tych osób nie zrobiła nic złego. Tanera Kiliça niesłusznie oskarżono o członkostwo w „Organizacji Terrorystycznej Fethullaha Gülena”, a Idil Eser i innych obrońców uwięziono z powodu bezpodstawnych podejrzeń o „popełnienie przestępstwa w imieniu organizacji terrorystycznej nie będąc jej członkiem”. Są to absurdalne i nie poparte dowodami oskarżenia.

Tureckie władze muszą natychmiast uwolnić aresztowanych obrońców praw człowieka i zaprzestać „polowania na czarownice”.

Amnesty International uruchomiła petycję w ich sprawie: https://amnesty.org.pl/akcje/obrona-praw-czlowieka-to-nie-przestepstwo/

Obrońcy praw człowieka, którzy przebywają obecnie w areszcie tymczasowym lub są ścigani nakazem aresztowania to: Idil Eser (Amnesty International), Günal Kurşun i Veli Acu (Human Rights Agenda Association), Özlem Dalkıran (Citizens’ Assembly), Ali Gharavi (konsultant ds. IT) i Peter Steudtner (trener), Nalan Erkem (Citizens’ Assembly), İlknur Üstün (Women’s Coalition), Nejat Taştan (Equal Rights Watch Association) i Şeyhmus Özbekli (Rights Initiative).

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Wolność dla Nasrin z Iranu!

Powiązany temat

Rosja/Ukraina: reżyser Oleg Seńcow i inni ukraińscy więźniowie są na wolności

Powiązany temat

Ponad 1 milion osób apeluje do rządu Iranu o uwolnienie Nasrin Sotoudeh