Wręczenie ?Pióra Nadziei?, Nagrody Dziennikarskiej Amnesty International – Amnesty International

Wręczenie ?Pióra Nadziei?, Nagrody Dziennikarskiej Amnesty International

Laureatem nagrody jest Bartek Dobroch, autor -Tygodnika Powszechnego- oraz -Tygodnikowego- bloga pt. -Drzewo Jozuego- a także podróżnik uhonorowany przez Amnesty International, za cykl tekstów o Tybecie.
Jury konkursu szczególnie doceniło teksty -Olimpiada wykluczonych- opowiadający o tybetańskiej olimpiadzie zorganizowanej oraz -Ucieczka do wolności- o Tybetańczykach uciekających z Chin, często w bardzo niebezpiecznych warunkach.
Według Amnesty International o prawa człowieka można walczyć różnie. Pisząc listy, organizując happeningi i konferencje, prowadząc warsztaty. Jednak w czasach multimediów i kultury obrazkowej to właśnie dziennikarze i dziennikarki mają największy wpływ na świadomość współczesnych ludzi. Dlatego też Stowarzyszenie corocznie przyznaje Nagrodę Dziennikarską Amnesty International za najlepszy tekst poświęcony prawom człowieka, opublikowany w prasie lub Internecie. W zeszłym roku nagrodę otrzymał Jacek Żakowski za artykuł -Kajdany Dalajlamy-, poświęcony możliwości wpłynięcia przez środowisko międzynarodowe na sytuację praw człowieka w Chinach.
W tym roku prace oceniało jury w składzie: prof. Magdalena Środa, prof. Roman Kuźniar, Joanna Podgórska, Ewa Siedlecka i Zuzanna Kulińska.
Więcej informacji o Nagrodzie -Pióro Nadziei-