Wrocław: ostatnie wolne miejsca – Seminarium dla dziennikarzy, blogerów „STOP DYSKRYMINACJI!”

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wykorzystywać narzędzia medialne aby przeciwstawiać się dyskryminacji, jak mobilizować do działania lokalne społeczności oraz rozpocząć współpracę z Amnesty International zapraszamy do Wrocławia już 18 kwietnia.

Chcemy aby aktywiści i aktywistki NGO, dziennikarze i dziennikarki, a także blogerzy i blogerki działali razem, zrozumieli przyczyny dyskryminacji oraz zmobilizowali swoje lokalne społeczności do przeciwstawienia się jej dlatego zapraszamy na spotkanie będące częścią projektu edukacyjnego „Razem mamy siłę: STOP DYSKRYMINACJI!”

CO OFERUJEMY I CZEGO OCZEKUJEMY:

• Każda z osób uczestniczących w szkoleniu otrzyma pakiet materiałów związanych z antydyskryminacją oraz działaniami w środowisku lokalnym na rzecz praw człowieka.
  • Od każdego uczestnika/uczestniczki seminarium oczekujemy, przygotowania minimum jednego tekstu bądź krótkiego filmiku związanego z poruszaną tematyką. W czasie szkolenia wskażemy także kontakty do szkół w całej Polsce, które tworzą projekty antydyskryminacyjne i są chętne do udzielania wywiadów
  • Amnesty International co roku przyznaje w Polsce nagrodę dziennikarską „Pióro Nadziei” za najlepszy tekst o tematyce praw człowieka, każdy uczestnik/uczestniczka seminarium – zostanie zaproszony/a do wzięcia udziału w tym konkursie.
  • Każda z osób uczestnicząca w seminarium otrzyma od Stowarzyszenia Amnesty International certyfikat potwierdzający uczestnictwo.

PROGRAM SPOTKANIA:

• 11:00-11:30 – WSTĘP, WPROWADZENIE
  • 11:30-13:00 – PRAWA CZŁOWIEKA – WPROWADZENIE. CO TO JEST DYSKRYMINACJA?
  • 13:00-14:30 – JAK IDENTYFIKOWAĆ ZACHOWANIA I PROBLEMY DYSKRYMINACYJNE
  • 14:30-15:30 – PRZERWA OBIADOWA
  • 15:30-17:00 – MEDIA JAKO NARZĘDZIE ZMIANY – ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ZWIĄZANYCH Z DYSKRYMINACJĄ W ŚRODOWISKU LOKALNYM
  • 17:00-18:00 – DYSKRYMINACJA A JĘZYK
  • 18:00-19:40 – JAK PISAĆ O DYSKRYMINACJI. JAK WSPÓŁPRACOWAĆ Z OSOBAMI DOŚWIADCZAJĄCYMI DYSKRYMINACJI
  • 19:45-20:00 – PODSUMOWANIE I ZAKOŃCZENIE

PROWADZĄCY:

Piotr Skrzypczak – Politolog, specjalista z zakresu problematyki praw człowieka i przeciwdziałania dyskryminacji. Współautor podręczników i publikacji z tego zakresu. Uczestnik wielu projektów edukacyjnych, współpracownik m.in. Amnesty International i Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Wykładowca akademicki. Prowadzi zajęcia z tematyki ochrony praw człowieka, przeciwdziałania dyskryminacji. Na co dzień pracuje w Stowarzyszeniu Homo Faber gdzie odpowiada za program Antydyskryminacja.
Przemysław Witkowski – ur. w 1982 roku, poeta, dziennikarz, aktywista. Stale współpracuje z Le Monde diplomatique, Krytyką Polityczną i Odrą. Publikował w takich pismach jak Twórczość, Tygodnik Powszechny, Wakat, Kresy, Akcent, Red., Tekstualia, Cegła, sZAFa Kwartalnik Literacko-Artystyczny, Tygiel Kultury, Pogranicza, Topos, Krytyka Polityczna, Gazeta Wyborcza, Przekrój, Portret i roczniku SPP-Wrocław Pomosty. Wykładowca w Instytucie Dziennikarstwa U.Wr. Wydał „Lekkie czasy ciężkich chorób” (2009) i „Preparaty” (2010).

INFORMACJE ORGANIZACYJNE:
Miejsce seminarium:
Infopunkt Nadodrze, Władysława Łokietka 5/1, Wrocław.
W czasie spotkania zapewniamy obiad oraz przerwy kawowe.
REKRUTACJA:
Aby wziąć udział w spotkaniu należy wypełnić formularz zgłoszeniowy, który znajduje się pod linkiem: https://www.surveymonkey.com/s/Q9CBNBL W razie pytań prosimy o kontakt pod adresem mailowym: szkolenia@amnesty.org.pl
Projekt Razem mamy siłę: Stop dyskryminacji! realizowany w ramach programu Obywatele dla Demokracji, finansowanego z Funduszy EOG.

Manifest przeciwko nienawiści

Powiązany temat

Poznaj aktywistów i aktywistki grup lokalnych Amnesty International – Tomke Ptasiński

Powiązany temat