Współczesne ruchy na rzecz praw kobiet w Iranie i w Polsce – Amnesty International

Współczesne ruchy na rzecz praw kobiet w Iranie i w Polsce

Stowarzyszenie ART CANTARA zaprasza 20 maja na spotkanie towarzyszące wystawie "Unexposed" prezentowanej w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie: Współczesne ruchy na rzecz praw kobiet w Iranie i Polsce.

Irańskie organizacje działające na rzecz praw kobiet należą do najprężniej rozwijających się inicjatyw kobiecych na Bliskim Wschodzie. W Islamskiej Republice, której system polityczno-prawny wciąż zdecydowanie faworyzuje mężczyzn, kobiety renegocjują normy społeczne i aktywnie wpływają tak na prawodawstwo, jak i świadomość obywatelek i obywateli. Realizują się nie tylko w sztuce, ale też w polityce, mediach i edukacji. Czym różnią się irańskie ruchy na rzecz równouprawnienia sprzed rewolucji w 1979 r. od współczesnych? Jakie postulaty wysuwa i stara się realizować irański feminizm młodego pokolenia? Jak irańska odmiana nurtu ma się do współczesnego polskiego feminizmu? Czy istnieją problemy wspólne dla Polek i Iranek? Gdzie leżą podobieństwa, co stanowi różnicę?

Data i Miejsce: 20.05.2013 godz.18.00, Wrzenie Świata, ul. Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego 7.

W debacie udział wezmą:

Fery Malek-Madani – kuratorka wystawy “Unexposed”, założycielka Stowarzyszenia Art Cantara.

Leila Naeimi – irańska działaczka na rzecz praw kobiet, aktywistka polityczna.

Sylwia Chutnik – szefowa Fundacji MaMa, działaczka społeczna. Pisarka i felietonistka. Laureatka Paszportu Polityki w dziedzinie literatura za 2008 rok oraz Społecznego Nobla Ashoki za działalność na rzecz matek w 2010 roku.

Aleksandra Szymczyk – iranistka, tłumaczka, aktywistka działająca na rzecz równouprawnienia, członkini Porozumienia Kobiet 8 Marca.

Spotkanie poprowadzi:

Bogna Olszewska – kulturoznawczyni i członkini Porozumienia Kobiet 8 Marca

Debatę organizują przy współpracy z Wrzeniem Świata:

Stowarzyszenie Art Cantara

Porozumienie Kobiet 8 Marca

Solidarni z Iranem

Zapraszamy:

Wydarzenie na Facebook.

Strona wydarzeń wokół wystawy Unexposed.

Unexposed_debata

Stop dyskryminacji romskich uchodźców!

Powiązany temat

Ukraina: bezprawne przesiedlanie ludności cywilnej przez Rosję stanowi zbrodnię wojenną i może stanowić zbrodnię przeciwko ludzkości – nowe ustalenia Amnesty International

Powiązany temat

Iran: Co najmniej 23 dzieci bezkarnie zabitych podczas brutalnego tłumienia młodzieżowych protestów