Dziękujemy, że jesteś z nami!

Amnesty International jest organizacją niezależną i bezstronną. Nasza działalność jest możliwa dzięki darowiznom od osób takich jak Ty. Dlatego Twoje wsparcie jest takie ważne.

Zarejestruj się

Nasza historia

• Założony zostaje globalny ruch praw człowieka. Prawnik, Peter Benenson, publikuje „Apel za amnestią” w dzienniku „Observer”, po tym jak dowiedział się o dwóch portugalskich studentkach uwięzionych za to, że wzniosły toast za wolność.

• Pierwszy więzień sumienia wychodzi na wolność, to ukraiński arcybiskup Josyf Slipyj. Rozpala to iskrę kampanii prowadzonych na rzecz osób prześladowanych za swoje przekonania. Zdjęcie: demonstracja w Londynie w 1983 r.

• Amnesty rozpoczyna pierwszą kampanię przeciwko torturom. 12 lat później ONZ zagłosowało za zniesieniem tortur na świecie, przyjmując w 1984 roku Konwencję przeciwko torturom.

• Emil Morgiewicz i Adam Wojciechowski (b. więźniowie sumienia) zostają członkami Amnesty International i zakładają pierwszą nieformalną grupę Amnesty w Polsce. Dołączają do nich osoby działające w ROPCiO i KOR. Grupa organizuje zbieranie podpisów pod kampaniami ws. zniesienia kary śmierci i powstrzymania tortur na świecie.

• Amnesty International otrzymuje Pokojową Nagrodę Nobla za „wkład w umacnianie podstaw wolności, sprawiedliwości, a tym samym pokoju na świecie“.

• Amnesty rozpoczyna pierwszą kampanię przeciwko karze śmierci. Kiedy powstawaliśmy w 1961 roku tylko 9 państw zniosło państwowe egzekucje. Do 2015 roku ta liczba wzrosła do 140.

• Stowarzyszenie Amnesty International zarejestrowano w Gdańsku 6 czerwca 1990 r. W tworzenie ruchu w Polsce angażują się m. in. osoby z Solidarności, ruchu Wolność i Pokój, obrońcy w procesach politycznych z czasów PRL.

• Amnesty prowadzi kampanię na rzecz osądzenia winnych zbrodni ludobójstwa i zbrodni wojennych przez Międzynarodowy Trybunał Karny. MTK został powołany w 2002 roku. Zdjęcie: Demonstranci z „human carpet” wywierają nacisk na delegatów negocjujących powstanie MTK, Włochy 1998 r.

• W grudniu odbywa się w Polsce pierwszy Maraton Pisania Listów. Pomysł warszawskiej grupy lokalnej w następnym roku zostaje podchwycony przez ruch międzynarodowy i staje się największą globalną akcją dla osób, których prawa są łamane.

• Nelson Mandela został Ambasadorem Sumienia Amnesty International. W 1962 r. Amnesty wysłała prawnika, który obserwował jego proces w RPA. Mandela napisał: „sama jego obecność, a także udzielona pomoc, były dla nas źródłem niesamowitej inspiracji i zachęty”.

• Wieloletnia walka Amnesty o wolność słowa na świecie przenosi się także do Internetu. Ali Sayed al-Shihabi zostaje uwolniony po aresztowaniu za opublikowanie online w Syrii prodemokratycznych artykułów.

• Po 20 latach presji ze strony aktywistów Amnesty globalny Traktat o Handlu Bronią wchodzi w życie 24 grudnia 2014 roku. Pomoże zakończyć transfery broni, które służą do popełniania zbrodni.

• Amnesty International w Polsce obchodzi 25-lecie działalności akcją Wolność-Udostepnij.

• 1961
  • 1963
  • 1972
  • 1975
  • 1977
  • 1980
  • 1990
  • 1993
  • 2001
  • 2006
  • 2007
  • 2014
  • 2015

Jak dokonuje się zmiana

PRACE BADAWCZE

Zmiana w obszarze praw czlowieka zaczyna się od faktów. Nasi eksperci prowadzą badania i tworzą raporty o naruszeniach praw człowieka na całym świecie.

RZECZNICTWO I LOBBING

Nasze badania pozwalają nam oddziaływać i naciskać na rządy, koncerny i decydentów, aby podejmowali decyzje zgodne z zasadami praw człowieka.

KAMPANIE I AKCJE

Poprzez petycje, listy i protesty aktywiści i aktywistki Amnesty International wywierają nacisk, aby wpłynąć na działania ludzi i instytucji, ktore pozwolą osiągnąć zmianę.

Chciałem dostać laptopa na Święta Bożego Narodzenia, ale dostałem z powrotem mojego ojca - najlepszy świąteczny prezent w życiu.