Dziękujemy, że jesteś z nami!

Amnesty International jest organizacją niezależną i bezstronną. Nasza działalność jest możliwa dzięki darowiznom od osób takich jak Ty. Dlatego Twoje wsparcie jest takie ważne.

Zarejestruj się

Twoje dane osobowe zostaną użyte do obsługi twojej wizyty na naszej stronie, zarządzania dostępem do twojego konta i dla innych celów o których mówi nasza polityka prywatności.

Zarejestruj się

Nasza historia

• Założony zostaje globalny ruch praw człowieka. Prawnik, Peter Benenson, publikuje “Apel za amnestią” w dzienniku “Observer”, po tym jak dowiedział się o dwóch portugalskich studentkach uwięzionych za to, że wzniosły toast za wolność.

• Pierwszy więzień sumienia wychodzi na wolność, to ukraiński arcybiskup Josyf Slipyj. Rozpala to iskrę kampanii prowadzonych na rzecz osób prześladowanych za swoje przekonania. Zdjęcie: demonstracja w Londynie w 1983 r.

• Amnesty rozpoczyna pierwszą kampanię przeciwko torturom. 12 lat później ONZ zagłosowało za zniesieniem tortur na świecie, przyjmując w 1984 roku Konwencję przeciwko torturom.

• Emil Morgiewicz i Adam Wojciechowski (b. więźniowie sumienia) zostają członkami Amnesty International i zakładają pierwszą nieformalną grupę Amnesty w Polsce. Dołączają do nich osoby działające w ROPCiO i KOR. Grupa organizuje zbieranie podpisów pod kampaniami ws. zniesienia kary śmierci i powstrzymania tortur na świecie.

• Amnesty International otrzymuje Pokojową Nagrodę Nobla za „wkład w umacnianie podstaw wolności, sprawiedliwości, a tym samym pokoju na świecie“.

• Amnesty rozpoczyna pierwszą kampanię przeciwko karze śmierci. Kiedy powstawaliśmy w 1961 roku tylko 9 państw zniosło państwowe egzekucje. Do 2015 roku ta liczba wzrosła do 140.

• Stowarzyszenie Amnesty International zarejestrowano w Gdańsku 6 czerwca 1990 r. W tworzenie ruchu w Polsce angażują się m. in. osoby z Solidarności, ruchu Wolność i Pokój, obrońcy w procesach politycznych z czasów PRL. Przeczytaj więcej materiałów o historii Amnesty w Polsce>>

• Amnesty prowadzi kampanię na rzecz osądzenia winnych zbrodni ludobójstwa i zbrodni wojennych przez Międzynarodowy Trybunał Karny. MTK został powołany w 2002 roku. Zdjęcie: Demonstranci z “human carpet” wywierają nacisk na delegatów negocjujących powstanie MTK, Włochy 1998 r.

• W grudniu odbywa się w Polsce pierwszy Maraton Pisania Listów. Pomysł warszawskiej grupy lokalnej w następnym roku zostaje podchwycony przez ruch międzynarodowy i staje się największą globalną akcją dla osób, których prawa są łamane. “Poślijmy im wolność” – przeczytaj o tym, jak powstał Maraton.

• Nelson Mandela został Ambasadorem Sumienia Amnesty International. W 1962 r. Amnesty wysłała prawnika, który obserwował jego proces w RPA. Mandela napisał: „sama jego obecność, a także udzielona pomoc, były dla nas źródłem niesamowitej inspiracji i zachęty”.

• Wieloletnia walka Amnesty o wolność słowa na świecie przenosi się także do Internetu. Ali Sayed al-Shihabi zostaje uwolniony po aresztowaniu za opublikowanie online w Syrii prodemokratycznych artykułów.

• Po 20 latach presji ze strony aktywistów Amnesty globalny Traktat o Handlu Bronią wchodzi w życie 24 grudnia 2014 roku. Pomoże zakończyć transfery broni, które służą do popełniania zbrodni.

• Amnesty International w Polsce obchodzi 25-lecie działalności akcją “Wolność-Udostępnij“.

• 1961
  • 1963
  • 1972
  • 1975
  • 1977
  • 1980
  • 1990
  • 1993
  • 2001
  • 2006
  • 2007
  • 2014
  • 2015

Jak dokonuje się zmiana

PRACE BADAWCZE

Zmiana w obszarze praw czlowieka zaczyna się od faktów. Nasi eksperci prowadzą badania i tworzą raporty o naruszeniach praw człowieka na całym świecie.

RZECZNICTWO I LOBBING

Nasze badania pozwalają nam oddziaływać i naciskać na rządy, koncerny i decydentów, aby podejmowali decyzje zgodne z zasadami praw człowieka.

KAMPANIE I AKCJE

Poprzez petycje, listy i protesty aktywiści i aktywistki Amnesty International wywierają nacisk, aby wpłynąć na działania ludzi i instytucji, ktore pozwolą osiągnąć zmianę.

Chciałem dostać laptopa na Święta Bożego Narodzenia, ale dostałem z powrotem mojego ojca - najlepszy świąteczny prezent w życiu.