Przekaż 1% podatku na walkę z przemocą wobec kobiet

Ostatni rok był dla kobiet w Polsce czasem niepewności i strachu. Podjęto próby wypowiedzenia Konwencji o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet. To prosta droga do nadużyć wobec całych grup społecznych. Możesz się temu przeciwstawić. Żądaj pełnego i natychmiastowego wdrożenia Konwencji o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet. Pokaż rządowi, że nie dasz się zastraszyć!
"Organizujecie akcje w sprawie osób, o których nikt inny się nie upomina. Przekazuję 1% podatku na Amnesty International od wielu lat. Każda organizacja pochylająca się nad człowiekiem jest jak skarb!"
Ewa, nauczycielka z Warszawy
"Przekazuję 1% Amnesty ponieważ chcę wspierać w każdy możliwy sposób organizacje, których celem jest ochrona i pomoc ludziom krzywdzonym. Dobrze, że są ludzie, których obchodzi los innych."
Mirosław, przedsiębiorca budowlany ze Szczecina
"Robicie dużo dobrego od wielu lat. Przekazuję 1% Amnesty International ponieważ ważne jest pilotowanie czy prawa człowieka są na świecie łamane. Podziwiam Was za to co robicie."
Grażyna, psycholog z Koszalina
Arrow
Stop_przemocy.2AAA

Stop przemocy wobec kobiet

Wyobraź sobie dziewczynkę, która urodziła się w małej miejscowości. Odkąd pamięta jej ojciec miał problemy z alkoholem i często stosował przemoc. Chociaż ukończyła szkołę to w żadnym z podręczników nie było wzmianki o tym gdzie szukać pomocy w takich sytuacjach. Nie mówiąc już o tematach takich jak dyskryminacja czy przemoc wobec kobiet. Kiedy dorosła wyszła za mąż. Rok później na świat przyszło jej pierwsze dziecko. Mąż uważa, że powinna zajmować się domem i wykonywać jego polecenia. Ostatnio chciała szukać pracy, ale wtedy mąż zagroził że nie wypuści jej z mieszkania. Krzyczał i rzucał różnymi przedmiotami. Pomyślała wtedy, że bardzo przypomina jej ojca.

W podobnej sytuacji żyją tysiące kobiet w Polsce. Przemoc jest powszechna. Według statystyk Agencji Praw Podstawowych UE 27% kobiet w Europie doświadczyło w dzieciństwie fizycznego znęcania się. Co 3 padła ofiarą przemocy fizycznej i/lub seksualnej w dorosłym życiu. Zmień to!

Polskie prawo nie zawiera definicji przemocy ekonomicznej, co sprawia, że osoby jej doświadczające mają problem z szukaniem pomocy i sprawiedliwości. Wprowadzenie do szkół edukacji antydyskryminacyjnej ze szczególnym naciskiem na zwiększanie świadomości szkodliwych stereotypów i nierówności pozwoliłoby młodym kobietom stać się świadomymi swoich praw oraz tego, gdzie szukać pomocy. Konieczna jest również skuteczna izolacja sprawców przemocy od osób pokrzywdzonych.

Domagaj się, aby wszystkie kobiety mogły się wreszcie poczuć bezpiecznie!

Walcz o zmianę prawa, aby zatrzymać przemoc!

Bezpieczeństwo dla ofiar

Sprawcy przemocy muszą być izolowani od osób pokrzywdzonych, a policja powinna mieć do tego uprawnienia.

Pomoc pokrzywdzonym

Wszystkie ofiary przemocy powinny otrzymać dostęp do specjalistycznej pomocy psychologicznej i medycznej.

Ściganie sprawców

Zgodnie z Konwencją kary dla sprawców przemocy powinny być adekwatne do popełnionych czynów.
bg_sub_header

1 na 3 kobiety

doświadcza w swoim życiu przemocy

Żądaj pełnego wdrożenia Konwencji antyprzemocowej

Konwencja antyprzemocowa ustanawia minimalny standard w zakresie rozwijania mechanizmów zapobiegania i ścigania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej oraz ochrony przed tym zjawiskiem. Państwa, które ją ratyfikowały, zobowiązały się do chronienia i wspierania osób doświadczających przemocy, w tym do stworzenia dla nich bezpłatnego telefonu zaufania, schronisk, świadczenia usług zdrowotnych oraz wsparcia psychologicznego i prawnego.

Powstrzymaj przemoc wobec kobiet! Wpisz w deklarację podatkową KRS 0000 11 06 95 lub skorzystaj z naszego darmowego programu do uzupełnienia swojego formularza PIT.

Państwa muszą podejmować szerokie działania, by przeciwdziałać dyskryminacji i robić wszystko, by zapewnić, że wszystkie jednostki mogą w równym stopniu korzystać ze swoich praw.
47 000 Kobiet
program

Darmowy program do rozliczania PIT

Skorzystaj z darmowego programu do rozliczenia PIT zgodnego z wymaganiami Urzędu Skarbowego. Zeznanie podatkowe możesz przesłać do Ministerstwa Finansów za pomocą systemu e-deklaracje (program przekaże Twoje zeznanie za pomocą środków komunikacji elektronicznej) lub wydrukować i zanieść do właściwego US. Złóż deklarację szybko oraz bez komplikacji dzięki intuicyjnemu interfejsowi.

Nie wiesz jak rozliczyć PIT? To banalnie proste! Wystarczy, że klikniesz poniższy przycisk, a w nowym oknie otworzy się program umożliwiający szybki wypełnienie dowolnego formularza podatkowego (PIT-37 i wiele innych!).

Przemoc wobec kobiet to zjawisko powszechne

Zobacz ile kobiet pada jego ofiarą

g12258cien
Przekaż swój 1%! Wpisz nasz numer KRS 0000110695 w swoją deklarację podatkową lub wypełnij PIT online