Wszyscy ludzie rodzą się wolni – wyjątkowa książka Amnesty International – Amnesty International

Wszyscy ludzie rodzą się wolni – wyjątkowa książka Amnesty International

Zuzanna Kulińska, Prezeska polskiej sekcji Amnesty International, w swojej przedmowie przypomina słowa Eleanor Roosevelt, jednej z twórczyń Powszechnej Deklaracji: -W swym przemówieniu na forum Zgromadzenia Narodów Zjednoczonych próbowała odpowiedzieć na pytanie, gdzie tak naprawdę zaczynają się powszechne prawa człowieka: -Niedaleko domu – tak blisko, że nie widać tego na żadnej mapie świata. jest to świat pojedynczego człowieka, okolica, w której mieszka; szkoła czy uniwersytet, na których uczęszcza; fabryka, gospodarstwo czy biuro, w którym pracuje. W takich miejscach każdy mężczyzna, każda kobieta i dziecko potrzebują równych praw, równych szans i godnego życia bez dyskryminacji. Jeżeli prawa człowieka nie będą tam respektowane, nie będą też miały znaczenia nigdzie indziej. Bez troski obywateli o ochronę praw człowieka w najbliższym otoczeniu, daremnie będziemy oczekiwać postępu w skali globalnej.-
-Mam nadzieję, ze lektura tej książki przybliży nas do czasów, w których prawa człowieka będą szanowane w każdym zakątku świata, zarówno w tym najbardziej od nas oddalonym, jak i w tym znajdującym się na wyciągniecie ręki- – konkluduje Zuzanna Kulińska.

Wydawnictwo Arkady we współpracy z Amnesty International wydała polską edycję książki -Wszyscy ludzie rodzą się wolni. Ilustrowana Powszechna Deklaracja Praw Człowieka-. Książka ta, przygotowana przez brytyjską sekcję Amnesty International, przybliża Powszechną Deklarację najmłodszym czytelnikom. Kolejne artykuły Deklaracji ilustrują rysunki artystów pochodzących z różnych kręgów kulturowych. Okładkę zaprojektował Peter Sis, znany grafik i filmowiec pochodzący z Czechosłowacji, były uchodźca.
Polska edycja jest jedną z ponad trzydziestu wersji językowych tej książki. W każdym kraju jest ona opatrzona wstępem wywodzącego się z tego kraju autorytetu. Przedmowę do polskiego wydania napisał Prezydent Lech Wałęsa, laureat Pokojowej Nagrody Nobla. -Życzę Wam wielu dobrych inspiracji płynących z kart tej wyjątkowej książki. A nade wszystko życzę wiary, nadziei i determinacji w budowie lepszego świata dla nas i przyszłych pokoleń- – pisze polski noblista. Zuzanna Kulińska, Prezeska polskiej sekcji Amnesty International, w swojej przedmowie przypomina słowa Eleanor Roosevelt, jednej z twórczyń Powszechnej Deklaracji: -W swym przemówieniu na forum Zgromadzenia Narodów Zjednoczonych próbowała odpowiedzieć na pytanie, gdzie tak naprawdę zaczynają się powszechne prawa człowieka: >>Niedaleko domu – taki blisko, że nie widać tego na żadnej mapie świata. jest to świat pojedynczego człowieka, okolica, w której mieszka; szkoła czy uniwersytet, na których uczęszcza; fabryka, gospodarstwo czy biuro, w którym pracuje. W takich miejscach każdy mężczyzna, każda kobieta i dziecko potrzebują równych praw, równych szans i godnego życia bez dyskryminacji. Jeżeli prawa człowieka nie będą tam respektowane, nie będą też miały znaczenia nigdzie indziej. Bez troski obywateli o ochronę praw człowieka w najbliższym otoczeniu, daremnie będziemy oczekiwać postępu w skali globalnej.-
-Mam nadzieję, ze lektura tej książki przybliży nad do czasów, w których prawa człowieka będą szanowane w każdym zakątku świata, zarówno w tym najbardziej od nas oddalonym, jak i w tym znajdującym się na wyciągniecie ręki- – konkluduje Zuzanna Kulińska. Zobacz wybrane ilustracje z książki Książka jest dostępna między innymi na stronie wydawnictwa