Wszystkie ziarna piasku – Amnesty International

Wszystkie ziarna piasku

Amnesty International patronuje książce Bartosza Sabeli "Wszystkie ziarna piasku" - reportażowi o trudnej sytuacji w Saharze Zachodniej.

Sahara Zachodnia, ostatnia afrykańska kolonia i – jak mawiają sami Saharyjczycy – największe więzienie świata. Szesnaście lat wojny między partyzantami Frontu POLISARIO a wojskami marokańskimi i dwadzieścia pięć lat negocjacji nie przyniosły rozwiązania konfliktu. W jego wyniku połowa rdzennej ludności uciekła do Algierii i mieszka w obozach uchodźców. Druga żyje pod brutalną marokańską okupacją. Dzieli ich zbudowany przez Marokańczyków “mur wstydu” – fortyfikacja wojskowa, od której większy jest jedynie Wielki Mur Chiński.
Tymczasem organizacje międzynarodowe, powołane by bronić pokoju na świecie, zdają się cierpieć na ciężki przypadek hipokryzji i przewlekłej niemocy.

Gdy Bartek Sabela jechał do El Aaiún, stolicy okupowanej Sahary Zachodniej, instrukcja, którą otrzymał od saharyjskich aktywistów, brzmiała: “Nie rozmawiaj z nikim dłużej niż czterdzieści sekund, nigdy nie podawaj żadnych szczegółów, miejsc, nazwisk”. Musiał kłamać, by przedostać się przez granicę, a ukrywając się przed marokańską policją, obserwował, jak wygląda życie w okupowanym mieście. Pojechał również na drugą stronę muru, na Terytoria Wyzwolone kontrolowane przez partyzantów walczącego o niepodległość POLISARIO. I do Algierii, gdzie przez wiele tygodni mieszkał w obozach dla saharyjskich uchodźców – jedynym w swym rodzaju w pełni zorganizowanym państwie na wygnaniu.

Reportaż Bartosza Sabeli to świetnie napisana historia o mało znanym kraju świata, wydobywająca na światło dzienne jego heroicznych mieszkańców, oddająca jego magię i liryzm. Jednocześnie książka jest porządną dawką wiedzy o historii, polityce, społeczeństwie i kulturze Sahary Zachodniej.

29 października o godz. 19:00 w Warszawie odbędzie się spotkanie z autorem wokół jego książki.

O książce na stronie wydawnictwa Czarne

Dołącz co wydarzenia na Facebooku

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest