Wyślij kartkę do Radosława Sikorskiego! – Amnesty International

Wyślij kartkę do Radosława Sikorskiego!

25 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Eliminacji Przemocy Wobec Kobiet, dlatego Amnesty International apeluje do Ministra Spraw Zagranicznych Radosława Sikorskiego o podpisanie Konwencji Rady Europy w sprawie zapobiegania i zwalczania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej.

Obecnie dokument podpisało 17 państw, tj.: Austria, Czarnogóra, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Irlandia, Luksemburg, Macedonia, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, Turcja i Ukraina. Niestety Polska nie jest wśród nich.

Europa powinna stać się strefą, gdzie istnieje zero tolerancji dla przemocy wobec kobiet, dlatego Polska i inne kraje Rady Europy muszą niezwłocznie podpisać i ratyfikować Konwencję. Przyłącz się do akcji i poproś Ministra Spraw Zagranicznych o podpis. Możesz to zrobić wysyłając Ministrowi tweeta lub elektroniczną kartkę. Wystarczy, że ściągniesz ją z tej strony (poniżej) i prześlesz na adres: SM.Sekretariat@msz.gov.pl Wejdź również na stronę grupy na Naszej Klasie i śledź Amnesty International na Facebooku.

Więcej informacji na temat Konwencji w załączonym poniżej pliku.

Kartka_do_Ministra

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!

Powiązany temat

Armenia/Azerbejdżan: Konflikt o Górski Karabach przyczyną wieloletniego cierpienia osób starszych – nowe raporty

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity