Wypalenie aktywistyczne. Jak sobie pomóc, kiedy aktywizm nas przytłacza?

Serdecznie zapraszamy aktywistów i aktywistki, którzy szukają sposobów na zadbanie o siebie na swojej aktywistycznej drodze. Wspólnie zastanowimy się, jak w skuteczny, ale przede wszystkim zrównoważony sposób działać, by uniknąć aktywistycznego wypalenia. Na wasze zgłoszenia czekamy do 31 maja!

CELE:

–  Wspólne poszukiwanie odpowiedzi na pytanie jak pozostać zaangażowanym aktywistą/tką i w zrównoważony sposób zarządzać swoją energią;

– Zdefiniowanie co może spowodować wypalenie?
– Jak włączać dbanie o siebie i innych w działania społeczne?

Podczas warsztatu przyjrzymy się wspólnie w gronie działaczek i działaczy na rzecz praw człowieka temu, co sprawia, że zaangażowanie społeczne często nas przeciąża. Co powoduje, że się wypalamy? Czym w ogóle jest wypalenie aktywistyczne i troska o siebie (tzw. self-care)? Jak zapobiegać wypaleniu i jak sobie z tym radzić? Jak włączać bieżącą troskę o siebie i siebie nawzajem (collective care) na bieżąco w nasze działania społeczne? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukamy wspólnie.

Prowadząca: Natalia Sarata, socjolożka, trenerka umiejętności społecznych, ekspertka równościowa i badaczka. Aktywistka feministyczna zaangażowana w ruch kobiecy i na rzecz praw człowieka w Polsce od 2002 roku, początkowo w krakowskiej Fundacji Kobiecej eFKa, później w Krakowskim Komitecie Manifowym, Ulicy Siostrzanej, Krakowskiej Sieci Antydyskryminacyjnej, od 2007 roku w Fundacji Przestrzeń Kobiet, której jest współzałożycielką, a także w Towarzystwie Edukacji Antydyskryminacyjnej (od 2009) jako jego członkini-założycielka, a w latach 2009-2011 członkini zarządu. Autorka inicjatywy RegenerAkcja, która wspiera aktywistki i aktywistów w regeneracji i promuje regeneratywny aktywizm oparty o ideę troski o siebie (self care) i o siebie nawzajem (collective care). Pracuje lub pracowała z takimi organizacjami jak Greenpeace Polska, Fundacja Wspomagania Wsi, Fundacja Batorego, Fundacja Dajemy Dzieciom Siłę. Towarzyszy stowarzyszeniu Amnesty International Polska w rozwoju systemu wsparcia aktywistów i aktywistek grup lokalnych. RegenerAkcja. Miejsce dla zmęczonych aktywistek i aktywistów: www.facebook.com/regenerakcja

CZAS I MIEJSCE

Spotkanie będzie miało charakter jednodniowy – 16 czerwca – w Warszawie. Osobom spoza Warszawy zapewniamy jeden nocleg.

KOGO ZAPRASZAMY?

Na spotkanie zapraszamy aktywistów i aktywistki zarówno z mniejszych jak i z większych miast. Wspólnym mianownikiem będzie tu zrównoważony aktywizm i zarządzanie swoją energią w aktywistycznej działalności.

WARUNKI UCZESTNICTWA

• Amnesty International, jako organizator spotkania, pokrywa koszty dojazdu do/z Warszawy środkami transportu zbiorowego (autobusy, TLK, Intercity, Polregio).
  • Zapewniamy nocleg i wegańskie pyszne jedzenie.
  • Zgłaszając się na szkolenie, deklarujesz pełne i aktywne uczestnictwo w spotkaniu.

REKRUTACJA

Osoby zainteresowane udziałem w spotkaniu proszone są o wypełnienie formularza zgłoszeniowego który znajduje się tutaj>>>

Na Wasze zgłoszenia czekamy do 31 maja!

Masz pytania? Skontaktuj się z Aleksandrą Ziółkowską pod mailem: aleksandra.ziolkowska@amnesty.org.pl

Słodko gorzkie zakończenie – 2 lata walki o sprawiedliwość dla 14 kobiet

Powiązany temat

Komisja Europejska interweniuje w sprawie ustawy skierowanej przeciwko polskim sędziom