Wystawa ?Prawa człowieka w obiektywie? w Pile – Amnesty International

Wystawa ?Prawa człowieka w obiektywie? w Pile

Wystawa prezentuje 47 zdjęć, zakwalifikowanych do konkursu fotograficznego, odbywającego się pod hasłem: -Żyć godnie, to znaczy spokojnie, swobodnie, modnie-. Była to druga edycja konkursu -Prawa człowieka w obiektywie- organizowanego przez Amnesty International oraz portal Plfoto.com.
Temat konkursu związany był z prowadzoną przez Amnesty International kampanią -Żądamy godności- , która ma na celu walkę z ubóstwem. Tytuł wyłoniony został przez organizację, w którym uczestnicy odpowiadali na pytanie -Co dla Ciebie znaczy żyć godnie-. Jest to jedna z wypowiedzi.
Konkurs skierowany był do osób zajmujących się fotografią zarówno zawodowo, jak i hobbistycznie. Miał na celu zachęcenie uczestników do ukazania ich spojrzenia na prawa człowieka, tym razem ze strony prawa do godnego życia.
Na konkurs wpłynęło 500 zdjęć od 200 uczestników. Z tej puli jury w składzie: prof. Ksawery Piwocki, rektor warszawskiej ASP; Jerzy Katolik, prezes Zarządu Corporate Services Sp. z o.o.; oraz Adam Sanocki, członek Zarządu Amnesty International wybrali 60 prac finałowych, z których użytkownicy portalu PlFoto wyróżnili 11 prac oraz wyłonili zwycięzcę. Został nim Adam Gardocki.
Wyróżnione zdjęcia zaprezentowano w kalendarzu Amnesty International na rok 2010. Wystawa w Pile prezentowana będzie do 16 października 2010 r., później oglądać ją będzie można w innych miastach Polski.