Wystawa #Witamy

Sylwetki tych ludzi prezentujemy w formie wystawy zdjęć ludzi z Lesbos. Wśród nich są rybak, który bierze udział w operacjach poszukiwawczo-ratowniczych, rolnik, który dzieli się jedzeniem z uchodźcami i 84-letnia Aimilia, która od lat przyjmuje uchodźców u brzegów wyspy.
[smartslider3 slider=16]
Przedstawiamy także samych uchodźców, którzy znaleźli się w Europie, i od miesięcy utknęli w Grecji. Każda z tych osób ma swoje przesłanie do europejskiego społeczeństwa, które chcielibyśmy nagłośnić.
Zapraszamy do wypożyczenia wystawy fotograficznej w formacie A1 i pokazania jej w swoim otoczeniu. Wystarczy wypełnić formularz. Wszystkie zasady związane z wypożyczeniem fotografii zamieszczone są w regulaminie.
Oczekujemy, że wystawie będzie towarzyszył wernisaż z udziałem ekspertów/ek Amnesty International lub innych zajmujących się kwestiami uchodźczymi. Zachęcamy także do poprowadzenia zajęć edukacyjnych o tematyce i z wykorzystaniem wystawy, przygotowania działania aktywistycznego, pokazu filmów towarzyszących wystawie czy zbieranie podpisów pod petycją „TAK dla uchodźców”.
Wystawie towarzyszy pakiet informacji:
e-wystawa (zobacz, jak wygląda wystawa)
fotografie z wystawy do użycia w mediach społecznościowych i do promocji w internecie
kilka fotografii z wystawy do użycia dla mediów i szkic informacji prasowej.
petycja do wydrukowania i podpisywania
– publikacja edukacyjna ze scenariuszami dot. społeczno-politycznego kontekstu współczesnych migracji „Wszyscy ludzie rodzą się wolni i równi”.
– filmy z bohater(k)ami wystawy:

Film 3 – wersja angielska:

Powiedz Tak dla Uchodźców!