XIX Maraton Pisania Listów Amnesty International

Już od 29 listopada do 9 grudnia będzie można wziąć udział w Maratonie Pisania Listów, by pomóc osobom z całego świata, których prawa człowieka zostały złamane. Każdy może się zaangażować i zorganizować Maraton w swojej szkole, miejscu pracy, ulubionej kawiarni albo w domu w gronie znajomych. Zachęcamy do zarejestrowania swojego wydarzenia.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka, który świętujemy 10 grudnia. W tym roku Maraton odbędzie się już po raz 19. W dniach 29 XI – 9 XII w kilkuset miejscach w całej Polsce będziemy pisać listy w obronie odważnych kobiet, których prawa zostały złamane. Miliony osób na całym świecie przyłączą się do tej największej globalnej akcji w obronie praw człowieka. W ubiegłym roku w ponad 700 miejscach w całej Polsce napisaliśmy ponad 300 000 listów, a na całym świecie podjęto ok. 5,5 miliona akcji.

Sukcesy
Iskra odwagi jest w każdym z nas! Możemy działać razem ramię w ramię z obrońcami i obrończyniami praw człowieka, by walczyć z niesprawiedliwością i budować bardziej sprawiedliwy świat. Za sprawą Maratonu Pisania Listów udaje nam się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji osób, których prawa człowieka zostały złamane. W tym roku otrzymaliśmy dobre wiadomości o uwolnieniu aktywisty z Czadu, Mahadine’a i honorowego prezesa Amnesty International w Turcji, Tanera Kılıça, bohaterów Maratonu Pisania Listów z 2017 roku. Taner Kılıç, który został zwolniony 15 sierpnia po ponad czternastu miesiącach przebywania w więzieniu, podziękował swoim zwolennikom i wyraził nadzieję, że kampania na rzecz jego uwolnienia pomoże nagłośnić historie innych ofiar procesów o podłożu politycznym w Turcji.

– Myślę, że kampania na rzecz mojego uwolnienia pomogła rzucić światło na wszystkie osoby, które padły ofiarą politycznie umotywowanych, niesprawiedliwych procesów w Turcji – powiedział Taner.

– Wszystkim, którzy przysłali mi niezliczone listy z całego świata – od Kanady po Japonię, od Norwegii po Benin – chcę wyrazić moją głęboką wdzięczność.

– Podczas pobytu w więzieniu działania te podniosły mnie na duchu i przypomniały mi o znaczeniu międzynarodowej solidarności w walce o prawa człowieka.

W tym roku, wolność odzyskały również osoby, w sprawie których apelowaliśmy podczas wcześniejszych edycji Maratonu: rysownik Zunar z Malezji oraz Teodora del Carmen Vásquez z Salwadoru, która została uwięziona za urodzenie martwego dziecka.

Dodatkowe informacje na temat Maratonu oraz formularz służący do zarejestrowania miejsca można znaleźć na stronie Maratonu.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Powiązany temat

Chiny: policja zaprzestała prześladowań obrończyni praw człowieka

Powiązany temat

Malezja: Zunar – rysownik polityczny i bohater Maratonu Pisania Listów uniewinniony!