XVII Maraton Pisania Listów Amnesty International

Już od 1 do 11 grudnia w całej Polsce będzie można pomóc osobom z całego świata, których prawa człowieka zostały złamane. Każdy może się zaangażować i zorganizować Maraton w swojej szkole, miejscu pracy, ulubionej kawiarni albo w domu w gronie znajomych.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka, który świętujemy 10 grudnia. W tym roku Maraton odbędzie się już po raz 17-ty. W dniach 1-11 grudnia w kilkuset miejscach w całej Polsce będziemy pisać listy w obronie 11 osób, których prawa człowieka zostały złamane. Miliony osób na całym świecie przyłączą się do tej największej globalnej akcji w obronie praw człowieka. W ubiegłym roku w ponad 600 miejscach w całej Polsce napisaliśmy ponad 270 000 listów, a na całym świecie podjęto ponad 3,5 miliona akcji.

Edward Snowden, który ujawnił dziennikarzom dokumenty potwierdzające naruszania praw człowieka, Erin Keskin – prawniczka z Turcji, która była ścigana ponad 100 razy, Fomusoh Ivo Feh, któremu w Kamerunie grozi 20 lat za wysłanie sms- to tylko niektóre z osób, w sprawie których będziemy pisać w tym roku.

– Maraton Pisania Listów pokazuje w czym tkwi siła Amnesty International – w ludziach, którzy bezinteresownie poświęcają swój czas i mówią „nie” łamaniu praw człowieka. Maraton łączy i pozwala nam mieć wpływ na otaczający nas świat – powiedziała Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International.

Sukcesy
Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane. W zeszłym roku udało nam się m. in. doprowadzić do uwolnienia Alberta Woodfoxa, który ponad 40 lat przebywał w izolatce, oraz Yacenii Armenty, która była torturowana i uwięziona na podstawie oświadczenia podpisanego pod wpływem tortur.

Jednym z bohaterów Maratonu Pisania Listów był także Aleś Bialacki, białoruski więzień polityczny. Został uwolniony po prawie 3 latach więzienia. Jego sprawa poruszyła wiele osób w Polsce i na świecie. Po uwolnieniu powiedział Amnesty: „Ogromna ilość otrzymanych listów napawała mnie wielkim optymizmem. Byłem bardzo, bardzo szczęśliwy, gdy je otrzymałem”.

Dodatkowe informacje na temat Maratonu oraz formularz służący do zarejestrowania miejsca można znaleźć na stronie:  www.amnesty.org.pl/maraton.

Partnerami medialnymi wydarzenia są: Gazeta Wyborcza, TOK.FM, portal wp.pl i Krytyka Polityczna.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie