Yes Meni idą na rewolucję – Amnesty International

Yes Meni idą na rewolucję

Już 3 lipca do kin w całej Polsce wchodzi kolejna odsłona powieści o niezwykłych i kreatywnych aktywistach - Yes Menach. Film zdobył wyróżnienie Amnesty International na 12. Docs Against Gravity Film Festival.

Dokument pokazuje kulisy akcji Mike’a Bonano i Andy’ego Bichlbauma oraz ich przyjaciół, a także wpływ, jaki mają te akcje, na ich życie prywatne. “Yes Meni” już od 20 lat organizują niezwykle odważne, dowcipne i kontrowersyjne akcje przykuwające uwagę światowych mediów. Celem happeningów jest ukazanie aktów łamania praw człowieka przez międzynarodowe korporacje, które dopuszczały się przestępstw i machlojek, aby osiągnąć zysk.

W tej nierównej walce za broń służą działaczom jedynie używane garnitury, w których bezwstydnie i z tupetem wkradają się na imprezy biznesowe, udając państwowych urzędników lub przedstawicieli korporacji. Ukazują tym samym niebezpieczeństwo świata, którym rządzi pieniądz. Swoje doświadczenia przedstawili dotąd w dwóch filmach: “Yes Meni” i “Yes Meni naprawiają świat”. W trzecim filmie, “Yes Meni idą na rewolucję”, tytułowi bohaterowie są już po czterdziestce i ich dalszej działalności zagraża kryzys wieku średniego. A czeka ich największe jak do tej pory wyzwanie, czyli zmiany klimatyczne na Ziemi. Podchodzą do niego bardzo profesjonalnie i osobiście, wymyślając szereg spektakularnych akcji.

Film nie jest jednak tylko świetną i zabawną relacją z ostatnich akcji “Yes Menów”. Przede wszystkim jest refleksją nad osobowościami aktywistów, którzy starają się świat uczynić lepszym, oraz nad ich ciężką pracą.

Więcej o filmie na stronie dystrybutora Against Gravity

Powiązany temat

Konkurs filmów o prawach człowieka i debata “Obcy w swoim domu. Palestyńczycy a Izrael” – Amnesty na festiwalu filmów dokumentalnych Millennium Docs Against Gravity

Powiązany temat