?Yes Meni naprawiają świat? ? premiera niezwykłego dokumentu już 20 listopada w warszawskiej Kinotece! – Amnesty International

Oficjalna Selekcja: Sundance 2009, Seattle 2009, Buenos Aires 2009
Nagroda Publiczności Berlinale 2009,
Nagroda Publiczności Planete Doc Review 2009,
Nagroda Publiczności Berkshire Int-l Film Festival 2009,
Nagroda Sieci Kin Studyjnych i Lokalnych Weekendu z cyfrowym Planete Doc Review 2009,
-Wystarczy garnitur, dobre chęci i odrobina impertynencji- – twierdzi Andy Bichlbaum. Udowadnia to z wdziękiem kameleona, gładko przeobrażając się w typ korporacyjnego menedżera. Świadomi roli mediów we współczesnym świecie na różne sposoby przyciągają ich uwagę zyskując tym samym rozgłos dla sprawy. Zwieńczeniem wielomiesięcznych działań jest ich osobista wersja -New York Timesa-, którą zamieniono w społeczno-polityczny koncert życzeń. Na stronach gazety-fałszywki pojawiają się artykuły wybiegające do przodu o kilka miesięcy, opisujące świat takim, -jakim chcielibyśmy za kilka miesięcy zastać-.
Dokument jest sporą refleksją nad działaniami prowadzonymi przez korporacje i wielkie koncerny międzynarodowe, odpowiedzialnością za ich działania, które często są destrukcyjne dla środowiska czy społeczności lokalnych. Zagadnienie to jest jednym z poruszanych przez Amnesty International w ramach kampanii -Żądamy godności-. -Yes Meni- ukazują także problem katastrofy w Bhopalu z 1984 roku. Dlatego też Amnesty International zachęca do obejrzenia dokumentu!
Więcej o katastrofie w Bhopalu.

YES MENI NAPRAWIAJĄ ŚWIAT / The Yes Men Fix the World
SCENARIUSZ, REŻYSERIA I PRODUKCJA: Andy Bichlbaum i Mike Bonanno