Zaczyna się Maraton Pisania Listów Amnesty International – Amnesty International

Zaczyna się Maraton Pisania Listów Amnesty International

Już od 4 do 13 grudnia w całej Polsce będzie można pomóc osobom z całego świata, których prawa człowieka zostały złamane. Wystarczy przyjść na Maraton Pisania Listów organizowany przez Amnesty International.

Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach Międzynarodowego Dnia Praw Człowieka, który świętujemy 10 grudnia. W tym roku Maraton odbędzie się już po raz szesnasty. W dniach 4-13 grudnia w blisko 600 miejscach w całej Polsce będziemy pisać listy w obronie 10 osób, których prawa człowieka zostały złamane. Miliony osób na całym świecie przyłączą się do akcji, która jest największą globalną akcji w obronie praw człowieka. W ubiegłym roku w ponad 500 miejscach w całej Polsce napisaliśmy ponad 260 000 listów, a na całym świecie podjęto ponad 3 miliony akcji.
Albert Woodfox z USA, uwięziony w izolatce od ponad 40 lat, dziewczynki z Burkina Faso zmuszane do wczesnych małżeństw, Zunar, malezyjski karykaturzysta oskarżony o działalność wywrotową, to tylko niektóre z osób, w sprawie których będziemy pisać.
– Maraton Pisania Listów pokazuje w czym tkwi siła Amnesty International – w ludziach, którzy bezinteresownie poświęcają swój czas i mówią “nie” łamaniu praw człowieka. Maraton łączy i pozwala nam mieć wpływ na otaczający nas świat – powiedziała Draginja Nadaždin, Dyrektorka Amnesty International.

Sukcesy
Co roku dzięki Maratonowi Pisania Listów udaje się realnie wpłynąć na poprawę sytuacji kilku bądź kilkunastu osób, których prawa człowieka zostały złamane. W zeszłym roku udało nam się m. in. doprowadzić do uwolnienia skazanego na karę śmierci Mosesa Akatugby z Nigerii, polepszenia dostępu do służby zdrowia kobiet z Mkhondo w RPA, czy uzyskać od greckiego Ministra Sprawiedliwości deklarację zmiany prawa dotyczącego przestępstw z nienawiści.
Jednym z bohaterów Maratonu Pisania Listów był także Aleś Bialacki, białoruski więzień polityczny. Został uwolniony po prawie 3 latach więzienia. Jego sprawa poruszyła wiele osób w Polsce i na świecie. Po uwolnieniu powiedział Amnesty: “Ogromna ilość otrzymanych listów napawała mnie wielkim optymizmem. Byłem bardzo, bardzo szczęśliwy, gdy je otrzymałem.”
– Maraton Pisania Listów pokazuje, że działając razem i solidarnie sprzeciwiając się naruszeniom praw człowieka możemy osiągnąć sukces. Coraz większe zainteresowanie Maratonem utwierdza nas w przekonaniu, że ludzie chcą pomagać – powiedziała Draginja Nadaždin.
Szczegółowy opis sylwetek osób, w sprawie których piszemy i lista miejsc, gdzie można pisać listy znajduje się na stronie:  www.amnesty.org.pl/maraton.
Partnerami medialnymi wydarzenia są: Program 1 Polskiego Radia, Gazeta Wyborcza, portal wp.pl i Krytyka Polityczna.

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych