Zaginięcia w Syrii to mroczna codzienność – Amnesty International

Zaginięcia w Syrii to mroczna codzienność

30 sierpnia obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Pamięci Osób Zaginionych. Zatrzymywanie, aresztowanie czy uprowadzanie to nadal codzienność w wielu krajach na świecie. Amnesty International udokumentowała szereg tego typu praktyk między innymi w Algierii, na Bałkanach, w Ameryce, Indonezji, Libii, Mauretanii, Mali, Pakistanie, Rosji i na Sri Lance. Również w Syrii, każdego dnia ludzie giną bez wieści.

Haytham Al Hamwi, a human rights activist from Syria, holds a picture of family members held incommunicado by the Syrian regime, when he visited the International Secretariat in London, UK, 17 August 2012. On 23 September, more than 20 uniformed and plain-clothed members of security forces believed to be Air Force Intelligence arrived at the apartment of 65-year-old Muhammad Yassin Al Hamwi (also known as Abu Haytham) looking for his son, Muhammad Muhammad Al Hamwi (aged 22), who was visiting friends in a different apartment in the same building at the time. The security forces arrested his father, confiscated digital equipment and other items from the flat and destroyed property. Reportedly the person in charge of the raid also told his mother that the he would “crush the throat of your son […] return him back to you like Ghayath Mattar”, an activist who died in custody four days after his arrest on 6 September. They then proceeded to arrest Muhammad Muhammad Al Hamwi along with two other men he had been visiting: 34-year-old Ahmad Kuraitem and 22-year-old Shaker al-Masri. All four men remain detained incommunicado at an unknown location.
Ponad rok temu, 25 lipca, pod dom 67-letniego Imama Abd al-Akram al-Sakka w dzielnicy Daraya w Damaszku przyjechała grupa należąca do syryjskiego wywiadu i zabrała go w nieznane miejsce. Pomimo próśb rodziny, władze nie ujawniły miejsca jego przetrzymywania.

– Takich osób jak al-Sakka w Syrii są setki. Zatrzymywani w domach i na ulicy, giną bez wieści. Rodziny w ogóle nie mają możliwości dowiedzieć się gdzie przebywają i jaki jest ich los. Zaginięcia w Syrii to mroczna codzienność – mówi Draginja Nadaždin, dyrektorka Amnesty International.
Haytham al Hamwi, zięć al-Sakka, powiedział Amnesty International, że rodzina w ogóle nie jest informowana o jego losie. – Zaginięcie oznacza, że nie wiesz absolutnie niczego, a jeżeli wydaje ci się że coś wiesz, to nigdy nie masz pewności czy informacja ta jest prawdziwa – podkreśla al Hamwi.

W zeszłym roku władze w Syrii uwięziły również jego ojca Muhammada Yassin al Hamwiego oraz brata Muhammada Muhammada Al Hamwiego. Obaj byli przetrzymywani w odizolowaniu przez około 6 miesięcy, a rodzina nie otrzymywała jakichkolwiek informacji o stanie zdrowia i miejscu ich pobytu. Nie wniesiono wobec nich oskarżenia, a na początku roku zostali zwolnieni. Rodzina uważa, że zatrzymano ich wyłącznie z powodu uczestnictwa w protestach antyrządowych. Haytham al Hamwi również był więźniem sumienia, kiedy w 2003 roku przetrzymywano go przez 2,5 roku za udział w pokojowych protestach.

Amnesty International wielokrotnie podkreślała, że w syryjskich więzieniach stosuje się tortury i traktuje więźniów w sposób nieludzki. – Najtrudniejszy jest pierwszy tydzień, ponieważ ludzie torturowani są właśnie podczas pierwszego tygodnia- najczęściej podczas przesłuchań – dodaje Haytham Al Hamwi.

– Bezprawne zatrzymanie i przetrzymywanie w odosobnionym miejscu, bez postawienia aktu oskarżenia i bez dostępu do prawnika narusza prawo i standardy międzynarodowe. Amnesty International wzywa wszystkie kraje na świecie do zaprzestania takiego rodzaju działań oraz do ratyfikacji Międzynarodowej konwencji o ochronie osób przed wymuszonym zaginięciem. Zatrzymywanie, aresztowanie czy uprowadzanie wbrew czyjejś woli przy przyzwoleniu rządu, a następnie odmowa ujawnienia losu i miejsc przetrzymywania, narusza podstawowe prawa człowieka. Ofiarom oraz ich rodzinom powinna być zagwarantowana sprawiedliwość, a Międzynarodowy Dzień Pamięci Osób Zaginionych to dobra okazja aby mówić o tym problemiepodkreśla Draginja Nadaždin.

Zobacz specjalnie przygotowany slideshow, by poznać więcej historii osób zaginionych z innych krajów.

Marfa Rabkowa musi być wolna!

Powiązany temat

Izrael/OTP: Rośnie liczba bezprawnych zabójstw i innych przestępstw. Apartheid Izraela wobec Palestyńczyków musi się skończyć

Informacja o próbach kontaktu z przedstawicielami Straży Granicznej i MSWiA

Powiązany temat