Zagrożenie dla niezawisłości i niezależności sądownictwa – opinia – Amnesty International

Zagrożenie dla niezawisłości i niezależności sądownictwa – opinia

Amnesty International przedstawia opinię w przedmiocie przyjętych i planowanych zmian legislacyjnych.

Prawo do sądu jest jednym z podstawowych praw człowieka gwarantowanych zarówno prawem międzynarodowym, jak i Konstytucją RP. Istotnym elementem i gwarancją realizacji prawa jednostki do sądu jest z kolei niezależność sądownictwa i niezawisłość sędziowska.

Amnesty International z niepokojem obserwuje zmiany legislacyjnymi przyjęte i projektowane w polskim ustawodawstwie w roku 2016 i 2017, które w naszej ocenie mogą realnie wpłynąć na zagrożenie niezawisłości i niezależności sądownictwa i powiązaną z tym kwestię prawa do sądu. Wynikiem analizy tych zmian jest Opinia Amnesty International w przedmiocie zagrożenia niezależności sądów i niezawisłości sędziów.

Opinia nie ma charakteru wyczerpującego, poruszono w niej jedynie przykładowe kwestie, wobec których formułowany jest zarzut niekonstytucyjności bądź niezgodności z obowiązującym Polskę prawem międzynarodowym oraz standardami międzynarodowymi w tym zakresie.

Pokojowa demonstracja to nie przestępstwo!

Powiązany temat

Polska: „Przyjechaliśmy tu, nie chcieli nas wpuścić”. Romowie z Ukrainy traktowani jak niechciani uchodźcy

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych