Zamów bezpłatny materiał edukacyjny o prawach seksualnych i reprodukcyjnych – Amnesty International

Zamów bezpłatny materiał edukacyjny o prawach seksualnych i reprodukcyjnych

Już dostępny! Moduł ze scenariuszami dla nauczycieli/ek i edukatorów/ek "Szanuj moje prawa, szanuj moją godność. Prawa seksualne i reprodukcyjne są prawami człowieka".

W ramach kampanii “Moje ciało a prawa człowieka” Amnesty International stworzyła podręcznik dotyczący praw seksualnych i reprodukcyjnych zawierający 25 godzin ćwiczeń do pracy z młodzieżą w wieku gimnazjalnym i ponadgimnazjalnym dotyczących treści takich jak:

• budowanie bezpiecznej przestrzeni, zaufania w grupie
  • podstawowe informacje o płci i seksualności
  • wprowadzenie do kultury, płci i praw człowieka
  • prawa seksualne i reprodukcyjne w prawie międzynarodowym
  • podejmowanie działań na rzecz praw seksualnych i reprodukcyjnych

Zarówno poszczególne części, jak i same ćwiczenia, zawierają obszerne opisy i wskazówki dla osób prowadzących. Ćwiczenia mogą być przeprowadzone w blokach lub jako niezależne jednostki, w zależności od czasu, którym dysponujemy i od efektu, który chcemy osiągnąć. Warsztaty oprócz wartości edukacyjnej umożliwiają podejmowanie działania na rzecz praw seksualnych i reprodukcyjnych.

Podręcznik można zamówić wypełniając formularz
Publikacja jest współfinansowana w ramach programu polskiej współpracy rozwojowej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP. Publikacja wyraża wyłącznie poglądy autora i nie może być utożsamiana z oficjalnym stanowiskiem Ministra Spraw Zagranicznych RP.

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

“To decydujący moment w historii prawa do aborcji na świecie” – ostrzega Amnesty

Powiązany temat

Polska: Zarzuty wobec aktywistki oskarżonej o „pomoc w aborcji” muszą zostać wycofane