Zastosowanie nadmiernej siły przez Izrael wobec cywilów w Strefie Gazy stanowi rażące naruszenie prawa międzynarodowego – Amnesty International

Co najmniej 58 osób zginęło a blisko 3000 odniosło rany podczas poniedziałkowych protestów na granicy Izraela i Strefy Gazy przeciwko otwarciu ambasady Stanów Zjednoczonych w Jerozolimie.

To kolejny przerażający przykład użycia nadmiernej siły, w tym ostrej amunicji, przez wojsko izraelskie. Działanie to stanowi pogwałcenie międzynarodowych standardów a w niektórych przypadkach mamy wręcz do czynienia z popełnianiem świadomych zabójstw stanowiących zbrodnie wojenne,

powiedział Philip Luther, dyrektor ds. badań i rzecznictwa na region Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej w Amnesty International.

Poniedziałek 14 maja był najbardziej krwawym dniem w historii Strefy Gazy od czasu wojny pomiędzy Izraelem a kontrolującym enklawę Hamasem w 2014 roku. Wcześniejsze doniesienia palestyńskich służb medycznych wskazują, że wielu rannych i zabitych odniosło rany postrzałowe w głowę lub klatkę piersiową.

W zeszłym miesiącu Amnesty International opublikowało raport z badań w Strefie Gazy, które wykazały, że izraelskie wojsko zabija i okalecza demonstrantów nie stanowiących bezpośredniego zagrożenia dla izraelskiego personelu militarnego. Amnesty International wezwało wówczas społeczność międzynarodową do wstrzymania dostaw broni i sprzętu wojskowego do Izraela. Rosnące żniwo ofiar śmiertelnych i rannych potwierdza pilną potrzebę wprowadzenia takiego embarga.

“Zgodnie z prawem międzynarodowym broń palną można wykorzystywać wyłącznie w celu ochrony przed bezpośrednim zagrożeniem życia lub poważnymi obrażeniami” – podkreślił Philip Luther.

Więcej informacji>>>

Zdjęcie: Copyright: MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images

Zatrzymaj bezprawne przesiedlenia ukraińskiej ludności cywilnej

Powiązany temat