Zatrzymajmy przymusowe wysiedlenia! – akcja w Warszawie – Amnesty International

Zatrzymajmy przymusowe wysiedlenia! – akcja w Warszawie

Na Placu Zamkowym 19 października powstanie dom. Postawi go podczas happeningu warszawska grupa Amnesty International, która równocześnie będzie zbierać podpisy pod petycjami przeciwko przymusowym wysiedleniom we Włoszech i w Brazylii.

Warszawska grupa Amnesty International organizuje akcję w piątek o godz. 17.00 z okazji obchodów Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem oraz Międzynarodowego Dnia Godności (oba święta przypadają w środę 17 października). Jednocześnie w związku z trwającą kampanią Amnesty International “Stop przymusowym wysiedleniom” w tym roku organizatorzy akcji skupią się na promowaniu prawa do mieszkania.

Na Placu Zamkowym działacze i działaczki warszawskiej grupy Amnesty International ustawią artystyczny dom. Każdy będzie mógł napisać na specjalnie przygotowanych w tym celu karteczkach, co dla niego oznacza słowo “dom” i następnie przykleić je do konstrukcji. Organizatorzy akcji będą jednocześnie tłumaczyć zainteresowanym osobom istotę przymusowych wysiedleń oraz prawa do mieszkania. Każdy będzie mógł podpisać petycję w sprawie zaprzestania przymusowych wysiedleń w Brazylii oraz we Włoszech.

Przymusowe wysiedlenie to usunięcie ludzi wbrew ich woli z domów lub ziemi, którą zajmują, bez odpowiednich procedur prawnych. Przymusowe wysiedlenia naruszają prawa człowieka, w szczególności prawo do mieszkania. Każdego dnia setki ludzi tracą dach nad głową na całym świecie m.in. w Kambodży, Nepalu, Brazylii, Izraelu, we Włoszech.

Setki osób narażonych jest na przymusowe wysiedlenia i dyskryminację we Włoszech. Romowie mieszkający w większych włoskich miastach narażani są na segregację, dyskryminację i przymusowe wysiedlenia. Wiele osób przesiedlanych jest do tzw. oficjalnych obozów, które znajdują się w odizolowanych rejonach.

Z kolei budowa obiektów sportowych i infrastruktury na mundial w 2014 roku oraz Igrzyska Olimpijskie w 2016 roku jest przyczyną przymusowych wysiedleń tysięcy ludzi w Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Porto Alegre i Fortaleza w Brazylii.

Pomóż nam zatrzymać przymusowe wysiedlenia! Dołącz do wydarzenia na Facebooku.

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

1994