Zbieranie podpisów pod listem nauczycieli – Amnesty International

Zbieranie podpisów pod listem nauczycieli

Na stronie internetowej www.protestnauczycieli.pl trwa zbieranie podpisów pod listem nauczycieli kierowanym do Ministra Edukacji RP, Pana Romana Giertycha. Inspiracją dla tego wyrazu nauczycielskiego sprzeciwu był opublikowany w prasie list -Donos na samą siebie- autorstwa Marzanny Pogorzelskiej – nauczycielki i opiekunki Szkolnej Grupy Amnesty International nr 29 w Kędzierzynie – Koźlu.  List spotkał się z pozytywną reakcją środowiska nauczycieli, którzy zredagowali list protestacyjny i uruchomili stronę internetową, dzięki której swój sprzeciw w postaci podpisu pod listem może wyrazić każdy komu bliskie są wartości takie jak wolność sumienia, tolerancja, otwartość i swobodna wymiana myśli – wartości, którym zdaniem autorów listu -winna hołdować każda polska szkoła-.
Podpisy pod listem protestacyjnym można składać do 30 września, następnie zostaną one przekazane Ministerstwu Edukacji.
Akcja jest oddolną inicjatywą, nie związaną z żadnym ruchem bądź partią
polityczną.