Zgłoszenia do nagrody medialnej Pióro Nadziei 2022 otwarte! – Amnesty International

Zgłoszenia do nagrody medialnej Pióro Nadziei 2022 otwarte!

Od 5 do 29 stycznia do północy można przesyłać zgłoszenia do nagrody medialnej Amnesty International Pióro Nadziei 2022, przyznawanej co roku za pracę medialną w Polsce, która przyczyniła się do pozytywnej zmiany na rzecz praw człowieka.

Aktualizacja 23 stycznia: Jeszcze tylko tydzień na zgłoszenia do konkursu!

W tym roku nagroda Pióro Nadziei obchodzi dwudziestolecie: pierwsze wyróżnienie zostało przyznane w roku 2002. W przeciągu lat nagroda zmieniała swoją formułę – i wygląd. Tegoroczna statuetka powędruje do osoby, której praca medialna najbardziej przyczyniła się do zmiany na rzecz praw człowieka w 2022 roku.

Nagroda Pióro Nadziei to wyróżnienie dla tych, którzy swoją pracą medialną sprawiają, że prawa człowieka rezonują w przestrzeni publicznej. Ich wysiłek, rzetelność i staranność, a także nowatorskie podejście do przedstawiania tematów i historii przekładają się na oddźwięk medialny i społeczny. Do konkursu zgłaszać można kandydatury dziennikarzy, blogerów, pisarzy i innych osób związanych z mediami.

Jury konkursowe przy ocenie kandydatur weźmie pod uwagę między innymi poruszanie ważnego społecznie tematu, rzetelność i staranność, wpływ na rzeczywistość, oddźwięk medialny i społeczny pracy oraz nowatorskie podejście do przedstawiania tematu/historii.

Pod poniższym linkiem dostępny jest regulamin konkursu.

Zgłoszenia należy przesyłać poprzez formularz do 29 stycznia 2023 roku do godz. 23:59, w temacie maila wpisując imię i nazwisko zgłaszanej osoby, a w treści wiadomości uzasadnienie. Kandydatury osób mogą być zgłaszane przez osoby indywidualne, redakcje, organizacje pozarządowe lub firmy. Nie przyjmujemy zgłoszeń wysłanych poza dedykowanym formularzem.

Pośród jurorów znajdą się: dyrektorka Stowarzyszenia Anna Błaszczak-Banasiak, osoba reprezentująca Radę Programową Amnesty Polska oraz dwoje ekspertów zewnętrznych. Pełny skład jury zostanie przedstawiony do końca stycznia.

Wkrótce więcej informacji na temat tegorocznej edycji!

Zgłoś osobę/osoby, które powinny otrzymać Pióro Nadziei!

Wyślij zgłoszenie do Pióra Nadziei

Jeśli chcesz, załącz plik z dodatkowymi informacjami

Dane osobowe przetwarzamy na podstawie obowiązujących przepisów prawa (m.in. Rozporządzenia UE 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016) w ramach konkursu "Pióro Nadziei 2022" na czas realizacji działań statutowych. Pamiętaj, że masz prawo dostępu do swoich danych. Możesz zwrócić się do nas z prośbą o ich sprostowanie, usunięcie lub ograniczenia ich przetwarzania. Możesz też wycofać swoją zgodę, a także złożyć skargę do organu nadzorczego. W sprawie danych osobowych kontaktuj się z nami pod adresem: dane@amnesty.org.pl.

Wyrażam zgodę na otrzymywanie informacji o sile mojego działania oraz sytuacji praw człowieka na świecie. Wiadomości, które od nas otrzymasz, będą dopasowane do Twoich zainteresowań.

Dowiedz się więcej o Piórze Nadziei

Zdjęcie w nagłówku: Gala wręczenia nagrody Pióro Nadziei 2021. Na scenie laureat nagrody ze statuetką, Szymon Opryszek, osoba wyróżniona Anna Golc, nominowany Piotr Jacoń oraz dyrektorka Amnesty w Polsce Anna Błaszczak-Banasiak. Zdjęcie: Grzegorz Żukowski.

Uratujmy rosyjską artystkę uwięzioną za antywojenny protest