Zgromadzenie Globalne Amnesty International – Amnesty International

Zgromadzenie Globalne Amnesty International

W dniach 6-8 lipca br. w Warszawie odbędzie się Zgromadzenie Globalne Amnesty International.

Zgromadzenie Globalne jest organem decyzyjnym całej organizacji Amnesty International. Odbywa się co roku i jest okazją dla przedstawicieli Amnesty z całego świata do spotkania i demokratycznego głosowania nad kierunkiem rozwoju ruchu. Zgromadzenie Globalne, wcześniej zwane Spotkaniem Rady Międzynarodowej, może przyjąć rezolucję zobowiązującą Zarząd Międzynarodowy do opracowania stanowiska w konkretnej sprawie albo zlecić badania lub konsultacje, które w przyszłości mogą doprowadzić do przyjęcia takiego stanowiska.

Delegaci i delegatki wszystkich sekcji Amnesty International będą podejmowali istotne dla ruchu decyzje dotyczące zarówno zarządzania organizacją na poziomie globalnym, jak i zagadnień dotyczących praw człowieka.

Na Zgromadzeniu po raz pierwszy oficjalnie wystąpi nowy Sekretarz Generalny Amnesty International, Kumi Naidoo, który obejmie stanowisko w sierpniu br. Jednocześnie z organizacją pożegna się dotychczasowy Sekretarz Generalny, Salil Shetty.

Na zdjęciu obrady Zgromadzenia Globalnego w Warszawie, 6 lipca 2018.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini

Ukraina: Masowe groby w Izium to makabryczne świadectwo rosyjskiej agresji

Powiązany temat