Zimbabwe: Działacze związków zawodowych w ukryciu – Amnesty International

Zimbabwe: Działacze związków zawodowych w ukryciu

AFR 46/009/2007
Dwóch członków zimbabweńskiego związku zawodowego zdecydowało się na pozostanie w ukryciu, po tym jak otrzymali telefony z pogróżkami od osób, które przedstawiły się jako członkowie Policji Republiki Zimbabwe (ZRP) i Centralnej Organizacji Wywiadowczej (CIO).
Według doniesień, oficerowie ZRP i CIO oskarżali Edwarda Dzeka i Joyce Muwoni, działaczy Powszechnego Związku Pracowników Rolnictwa i Plantacji (GAPWUZ) w farmerskim miasteczku Chegutu, o mobilizowanie robotników, mających wziąć udział w robotniczej demonstracji na terenie Chegutu, jak i pobliskich farm.
Członkowie ZRP i CIO dzwonili ponadto 4 kwietnia do biur GAPWUZ, wypytując o miejsce pobytu dwóch działaczy. Odwiedzili później dom Edwarda Dzeka, który jest również prezesem oddziału Zimbabweńskiego Kongresu Związków Zawodowych (ZCTU) w Chegutu.
Część wysuwających domniemane groźby pracowników ZRP i CIO znana jest działaczom związków zawodowych. Sądzi się, że to oni prowadzili działania, mające zaszkodzić liderom związków zawodowych, biorących udział w dwudniowym strajku ostrzegawczym, organizowanym przez ZCTU 3 i 4 kwietnia.
Edward Dzeka został już wcześniej aresztowany, wraz z dziesięcioma innymi działaczami, 13 września 2006 r., w karze za organizację pokojowej demonstracji pod patronatem ZCTU. 11 aresztowanych działaczy związków zawodowych było prawdopodobnie torturowanych przez funkcjonariuszy ZRP w jednostce policyjnej w Chegutu. Po wysunięciu wobec nich oskarżeń, zgodnie z Ustawą o Porządku Publicznym i Bezpieczeństwie (POSA), zostali zwolnieni za kaucją.
Według Amnesty International, Edward Dzeka i Joyce Muwoni są zastraszani w karze za korzystanie z prawa do wolności zrzeszania się i zgromadzeń, realizowanego poprzez organizację pokojowych demonstracji w ramach GAPWUZ i ZCTU. Amnesty International jest głęboko zaniepokojona ich losem. Organizacja wzywa policję i CIO, by zagwarantowały obu działaczom gwarancje bezpieczeństwa.
Więcej informacji (w języku angielskim):

• Działacze związków zawodowych w Zimbabwe w niebezpieczeństwie http://web.amnesty.org/pages/zwe-020407-news-eng
  • Zimbabwe: Zakończyć nękanie, tortury i zastraszanie działaczy opozycji                           http://news.amnesty.org/Index/ENGAFR460072007

• Działaj teraz: Stop nadużyciom wobec działaczy w Zimbabwe http://web.amnesty.org/pages/zwe-220307-action-eng

Tłumaczenie: Przemysław Pietraszek