Zostań aktywistą/aktywistką Amnesty International. Zapraszamy na obóz praw człowieka w Międzywodziu! – Amnesty International

Termin nadsyłania zgłoszeń na obóz praw człowieka w Międzywodziu został przedłużony do 26 sierpnia. Wyślij swoje zgłoszenie i zostań aktywistą/ką Amnesty International!

W dniach 14-18.09.2013 r. w Międzywodziu odbędzie się obóz dla aktywistek i aktywistów, poświęcony prawom człowieka oraz bieżącym kampaniom Amnesty International. Obóz jest dedykowany osobom, które chcą aktywnie działać do czerwca 2014 r. w swoich miejscowościach we współpracy z koordynatorką aktywizmu Amnesty International.
Jeśli:

• chcesz zostać aktywistą/aktywistką w ramach ogólnoświatowego ruchu ludzi działających na rzecz praw człowieka;
  • chcesz wiedzieć, czym są prawa człowieka i jak organizować akcje na rzecz ich przestrzegania;
  • jeśli nie współpracujesz z Amnesty International, bądź działasz z nami nie dłużej niż rok;
  • jesteś pełnoletni/pełnoletnia

Nie zwlekaj!
Wyślij swoje zgłoszenie do 26 sierpnia 2013 r. na adres oboz@amnesty.org.pl z dopiskiem AKTYWIZM.
Wysłanie zgłoszenia nie jest jednoznaczne z potwierdzeniem uczestnictwa w obozie: osoby, które zakwalifikują się do wzięcia udziału w obozie otrzymają informację zwrotną do dnia 28 sierpnia. Możliwe, iż w dniu 27 sierpnia z wybranymi osobami skontaktujemy się telefonicznie.
Poszukujemy przede wszystkim osób z województw łódzkiego i pomorskiego, ale zapraszamy też osoby z innych regionów.
Założenia obozu:

• stworzenie grupy aktywistów/aktywistek, działających lokalnie na rzecz praw człowieka;
  • merytoryczne przygotowanie do wspierania bieżących  kampanii Amnesty International;
  • poszerzenie wiedzy i świadomości o prawach człowieka;
  • zwiększenie wiedzy i umiejętności prowadzenia akcji w społecznościach lokalnych.

Osoby, które wezmą udział w obozie, będą zobowiązane do przeprowadzenia w ciągu najbliższego roku minimum dwóch akcji w swoich miejscowościach w ramach prowadzonych przez Amnesty International kampanii. Dodatkowo z uczestnikami/uczestniczkami obozu zostaną podpisane umowy o współpracy.
Program obozu przewiduje następujące zajęcia tematyczne:

• Prawa człowieka i ubóstwo, współzależność i niepodzielność praw człowieka;
  • prawa uchodźców i migrantów;
  • przymusowe wysiedlenia;
  • wolność słowa w Rosji.

Osoby uczestniczące w szkoleniu zostaną także wyposażone w umiejętności związane z przygotowaniem i organizowaniem akcji lokalnych, współpracy z mediami i angażowania lokalnej społeczności.
Kwestie organizacyjne:

Obóz odbędzie się  w dniach 14-18.09.2013 r. w ośrodku wypoczynkowym w Międzywodziu. Zajęcia odbywają się każdego dnia w godzinach od 9.00 do 19.00 (z przerwą obiadową).

Organizator pokrywa koszty zakwaterowania i wyżywienia, koszty podróży będą zwracane po okazaniu biletów PKP (nie zwracamy kosztów dojazdu własnym samochodem).

Formularz zgłoszeniowy jest dostępny poniżej.

Zapraszamy!

Apel w obronie polskiej szkoły

Powiązany temat

“Norwegia to kraj otwarty na drugiego człowieka” – z wizytą studyjną w Oslo