Zwycięstwo Saudyjek! – Amnesty International

Zwycięstwo Saudyjek!

Kobiety z Arabii Saudyjskiej debiutują na Igrzyskach Olimpijskich, choć w swym własnym kraju wciąż nie mają nawet prawa zasiąść za kierownicą samochodu.

Po raz pierwszy w 116-letniej historii nowożytnych Igrzysk każdy z krajów ma w swojej ekipie  kobiety. Arabia Saudyjska zdecydowała się wysłać na Igrzyska Olimpijskie dwie reprezentantki: Sarah Attar, biegaczkę na 800 metrów, oraz Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani, judoczkę (kat. 78 kg).

Jednak telewizyjne relacje z Londynu nie oddają istoty problemu. Pomimo szansy, by walczyć o olimpijską chwałę, w Arabii Saudyjskiej kobiety nadal nie mają zagwarantowanych podstawowych praw. Nie mogą nawet kierować samochodem.

Zakaz kierowania samochodem jest częścią polityki władz, które dążą do ograniczenia niezależności kobiet. W Arabii Saudyjskiej mają być obywatelem drugiej kategorii. Od kobiet wymaga się, aby zawsze pytały mężczyzn – ojca, brata albo męża – czy mogą wyjść z domu oraz czy mogą przebywać w miejscu publicznym.

Chcesz się pobrać? Zapytaj mężczyzny. Chcesz pracować? Zapytaj mężczyzny. Chcesz się uczyć, skorzystać z komunikacji miejskiej lub pójść do lekarza? Tak, zgadza się, zapytaj mężczyzny, to on musi najpierw wyrazić zgodę.

I nie myśl nawet o uprawieniu sportu. Nawet chodzenie na siłownię nie jest takie proste. W rzeczywistości sportsmenki z Arabii Saudyjskiej mogą odnosić sukcesy w sporcie tylko dlatego, że nie trenują w swoim kraju.

Rok temu rozpoczęła się bardzo popularna kampania. Kobiety mieszkające w Arabii Saudyjskiej poprosiły kobiety z innych krajów, aby zrobiły szaloną rzecz: wsiadły do samochodu i zrobiły sobie zdjęcie. Akcję rozpoczęto po tym, jak jedna z Saudyjek została skazana na karę chłosty za kierowanie samochodem.

Spot Amnesty wspierający kampanię:

Rezultaty akcji były inspirujące. Pomimo ryzyka aresztowania i surowej kary kobiety wyjechały na drogi Królestwa Arabii Saudyjskiej i zapoczątkowały ruch dążący do zniesienia zakazu jazdy samochodem dla kobiet.

Istnieją także inne oznaki poprawy sytuacji. Król Abdullah II obiecał, że pozwoli kobietom głosować w wyborach w 2015 roku. To kolejny dowód na to, że jesteśmy świadkami zmian, a zakazy stają się słabsze.

Arabia Saudyjska zdobędzie jednak prawdziwe laury, jeżeli zniesie wszelkie ograniczenia praw kobiet. Wysłanie reprezentantek na Igrzyska Olimpijskie to tylko początek. Nie zatrzymamy się, dopóki wszystkie kobiety nie zdobędą praw, by spełniać swoje marzenia.

Dołącz do walki o równość kobiet: nieważne czy za kierownicą samochodu, na sportowych arenach czy we własnym domu. Podpisz apel do władz Arabii Saudyjskiej o zniesienie zakazu kierowania samochodem przez kobiety: Kliknij tutaj i wejdź na stronę petycji.

Dowiedz się więcej na temat kampanii Women2Drive na amnesty.org

Żądaj dostępu do aborcji w Polsce!

Powiązany temat

“To decydujący moment w historii prawa do aborcji na świecie” – ostrzega Amnesty

Powiązany temat

Iran: Społeczność międzynarodowa musi pilnie podjąć odpowiednie kroki w obliczu brutalnego tłumienia demonstracji po śmierci Mahsy Amini