Życie i zdrowie Jeleny wciąż jest zagrożone

13 kwietnia 2020 przywódca Czeczenii, Ramzan Kadyrow opublikował na swoim koncie na Instagramie nagranie, w którym zagroził śmiercią Jelenie Milaszynie, dziennikarce „Nowej Gazety”.

15 lipca mija 11 lat od śmierci innej rosyjskiej dziennikarki i działaczki na rzecz praw człowieka w Czeczenii – Natalii Estemirowej. Jej morderstwo jest wynikiem bezkarności, jakiej dopuściły się władze rosyjskie i czeczeńskie.

Łamanie praw człowieka w Rosji, a szczególnie na Kaukazie Północnym nie może być dłużej ignorowane. Ludzie, którzy występują w obronie innych potrzebują ochrony. Dlatego wzywamy do podjęcia wszelkich możliwych kroków do zapewniania, by nigdy nie powtórzyły się podobne groźby i aby Jelena była chroniona.

15 lipca przekażemy podpisy z całego świata w sprawie Jeleny do prokuratury w Rosji oraz Prezydenta Putina. Liczymy na Twoje wsparcie.

DZIAŁAJ TERAZ! PODPISZ PETYCJĘ

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!