Co jest łamane? 05/2013 – Amnesty International

Co jest łamane? 05/2013

W tym numerze Co jest łamane? z okazji zbliżającego się Międzynarodowego Dnia Walki z Dyskryminacją Rasową walczymy z dyskryminacją, rozmawiamy o źródłach nacjonalizmu i znaczeniach godności. Piszemy też o prawie do szczęścia i biedzie, która często powiązana jest z łamaniem praw człowieka.

WYDARZENIA

Cyfrowe wykluczenie – Internet jako opium dla mas, Gdańsk, Świetlicy Krytyki Politycznej, 18.03, 19:00

Pierwsza odsłona cyklu edukacyjnego Kultura, edukacja i tożsamość w ramach Uniwersytetu Krytycznego. Medioznawca Damian Muszyński i socjolog Dominik Batorski podejmą próbę analizy zjawiska dyskryminacji w przestrzeni Internetu. Dyskryminacja w sieci, a może dyskryminacja poprzez sieć? Jak diagnozować obszary cyfrowego wykluczenia?

Tydzień walki z rasizmem, Warszawa-Poznań, 21-27.03

Stowarzyszenie “Jeden Świat” z okazji obchodzonego 21 marca Międzynarodowego Dnia Walki z Dyskryminacją Rasową przygotowało cykl miejskich wydarzeń pod hasłem “Tydzień Walki z Rasizmem”. W planach otwarte debaty o dyskryminacji i problemach przyjeżdżających do Polski obcokrajowców, gry miejskie umożliwiające głębsze zrozumienie problemów, z jakimi migranci mierzą się po przyjeździe, rozmowy z przedstawicielami mniejszości narodowych i wiele ciekawych warsztatów, ukazujących różne aspekty wielokulturowości. My, przy okazji, przypominamy m.in. o naszej Kampanii Prawa migrantów i uchodźców.

Wiosna Antyrasistowska Lublin 2013 – Dni Walki z Rasizmem i Dyskryminacją Rasową, Lublin, Tektura, 21-23.03

Lublin, sięgając do swych wielokulturowej przeszłości, w Klubie Tektura zmierzy się z narastającym problemem rasizmu, dyskryminacji oraz mowy nienawiści. Organizatorzy zapraszają wszystkich mieszkańców i mieszkanki Lublina do aktywnego udziału w wydarzeniach podczas Wiosny Antyrasistowskiej, by pokazać, że “Lublin jest miastem kolorowym i otwartym na różnorodność”. W programie warsztaty, projekcje filmów i akcje społeczne.

LUD XXI wieku: Czy nacjonalizm to brzydkie słowo?, Warszawa, IEiAK, 19.03, 18:00

Kolejna debata z cyklu LUD XXI wieku. Tym razem badacze zdekonstruują pojęcie nacjonalizmu – prześledzą jego źródła i stereotypy, z których wyrasta.

TELEWIZJA

Żona w 10 dni (Love Translated), TVP 1, 18.03, 23:10

Internet umożliwia nawiązywanie kontaktów z ludźmi z całego świata, ale stwarza też nowe zagrożenia. Coraz więcej bogatych mężczyzn z krajów zachodnich szuka sobie żon przez Internet. Podczas specjalnie organizowanych wycieczek mężczyźni mogą wybierać spomiędzy setek dziewcząt, rzekomo marzących o poślubieniu obcokrajowca. Czy jest tak rzeczywiście? Jaki status mają kobiety, które podpisują taki “kontrakt”?

Samobójstwo – ostateczny gest w obronie godności, TVP 2, 20.03, 12:25

Samobójstwo w europejskiej kulturze zazwyczaj kojarzy się z aktem desperacji i osobistym dramatem człowieka. Twórcy filmu obierają inną perspektywę – ukazując samobójstwo jako najbardziej drastyczny czyn popełniany w obronie własnej godności.

Na chwilę, TVP Kultura, 21.03, 08:20 i 17:10

Dokument o 5-osobowej, żyjącej w skrajnym ubóstwie, rodzinie z mazurskiej wsi. Opowieść o walce o godność i szczęście. Tych, którzy myślą, że to łatwe, zachęcamy do wyrwania się z pułapki ubóstwa na naszej Platformie Respect My Rights. http://respectmyrights.org/

W SIECI

Wokalista U2 znów wystąpił na scenie. Tym razem na konferencji Ted. Z prezentacji dowiecie się, co to jest “faktywizm”.

Bono: Dobre wieści o biedzie!

TEATR

I my wszyscy. Odcinek 0, reż Justyna Sobczyk, 19 i 20 marca 2013, 18:00

Aktorzy Teatru 21, uczniowie oraz absolwenci szkoły Dać Szansę, osoby z zespołem Downa i autyzmem, dadzą prawdziwą lekcję godności. Bez szans na pracę, szacunek w codziennym życiu lub samodzielność postanawiają wziąć sprawy w swoje ręce, wykorzystać ulubione serialowe scenariusze i stworzyć swój własny. Czy napisanie roli rożni się tak bardzo od zaplanowania swojego życia?

Poczet Królów Polskich, reż. Krzysztof Garbaczewski, Kraków, Narodowy Stary Teatr, Scena Kameralna, 23.03, 19:15

Historia Polski jako pełne wnyków i pułapek pole kształtowania się naszych tożsamości i postaw. By nie wpaść “w sidła znaczeń i symboli, w potrzaski intryg, zdrad i podstępów, w barbarzyńskie ręce narracji i interpretacji” potrzebna jest świadomość. Polecamy wszystkim, którzy lubią poznawać źródła swych wyobrażeń i przy okazji lubią opowieści o Królach i Królowych, nie tylko Polski.

Elfriede Jelinek, Podróż zimowa, reż. Maja Kleczewska

Najnowszy, nagradzany tekst noblistki w realizacji Mai Kleczewskiej. Zapowiada się spektakl pełen namysłu nad mechanizmami ludzkiej pamięci i pojęciami, które deformują intymne życie każdego z nas.

KSIĄŻKI

Peter Godwin, Strach. Ostatnie dni Roberta Mugabe

Relacja ze wstrząsających wydarzeń, jakie rozegrały się w połowie 2008 roku, po blisko trzydziestu latach despotycznych rządów 84-letniego wtedy Roberta Mugabe. Peter Godwin podróżuje do spalonych wiosek, ogląda plutony egzekucyjne, rozmawia z ukrywającymi się przywódcami opozycji, ostatnimi białymi farmerami, duchownymi i dyplomatami, dając świadectwo terrorowi. W 2011 roku Strach został uznany za książkę roku przez “The New Yorker”, “The Economist” i “Publishers Weekly”.

*****

Przesyłajcie nam ciekawe wydarzenia kulturalne dotyczące praw człowieka w Waszym regionie na adres: lamane(at)amnesty.org.pl

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Powiązany temat